Stoppa räkan – men inte i mun

Köp inte nordhavsräkan, uppmanar Världsnaturfonden, WWF. För första gången rödlistar WWF den svenska ­räkan i sin återkommande konsumentguide för fisk och skaldjur 2014. 

Räkbestånden är illa ute och vi riskerar därför överfiske. Ett annat problem som Världsnaturfonden pekar på är dumpning av oönskad fångst. Varje ­yrkesfiskare har en kvot och de större räkorna är värda mycket mer pengar. Därför slängs de små räkorna, som åkt med i fångsten, tillbaka i havet. Det ­riktigt allvarliga är att de flesta små­räkor dör under processen. Det här är olagligt sen ett antal år tillbaka men WWF riktar mycket skarp kritik mot den dåliga kontrollen och uppföljningen av regelverket.

Därför är det ingen överraskning att just Havs- och vattenmyndigheten ­reagerar med motargument på WWF:s besked. Myndigheten har huvud­ansvaret för kontrollen av yrkesfiskare.

Frågan är om det finns ett inneboende dilemma, när myndigheten ansvarar för både fiskelicenserna och kontrollen av det kommersiella fisket på samma gång. I dagsläget är det svårt att veta vems ­intresse de värnar i första hand. 

Landsbygdsministern Eskil Erlandsson gick ut i flera medier och prokla­merade att han minsann tänker fort­sätta äta räkor. Onödigt. Han borde ­vara den första att välkomna att WWF uppmärksammar fiskeriet. Som politiskt ansvarig borde han reagera med att föreslå ett antal åtgärder som kan säkra räkbeståndet och fisket på lång sikt.

WWF:s fiskguide kom första gången 2002 när organisationen upplevde ­politisk stiltje i fiskefrågan. Den valde därför att vända sig till konsumenten.

Vill vi ha kvar räkmackan om några år gör vi konsumenter klokt i att avstå ­räkan ett tag framöver.

Följ ämnen i artikeln