Tiden återigen Syriens fiende

Ska prata om kriget Bröderna Jahya, 5, och Ahmed, 3, i ett av många flyktingläger. I dag anländer den syriska regimen till Schweiz och fredskonferensen med en agenda – oppositionen med en helt annan.

22 januari 2014

Syrien

Det skämtas om dagens fredskonferens i internationella medier. Syrienkonferensen skulle egentligen ha ägt rum

i Genève. Men så visade det sig att samtliga hotellrum var uppbokade av en prestigefylld klockmässa. Konferensen fick flytta till Montreux som ligger på andra sidan Genèvesjön. Tiden har återigen ­visat sig vara Syriens fiende.

Få fredskonferenser har mött så låga förväntningar. Senast i förrgår var det oklart om oppositionen skulle delta ­eftersom den hotade att hoppa av om Iran skulle vara med.

Civila svälter ihjäl

I dag anländer den syriska regimen till Schweiz med en agenda och oppositionen med en helt annan. Regimen ser sig som en laglig regering som bekämpar terrorister. Här görs ingen skillnad mellan jihadister, demonstranter och rebeller.

Oppositionen i sin tur kräver diktatorn Bashar al-Assads avgång. De driver också kravet på humanitära korridorer så att mat, medicin och förnödenheter kommer fram till belägrade områden. Sedan upploppen inleddes i Syrien för tre år ­sedan har flera städer strypts från kontakten med omvärlden. Det har lett till att civila bokstavligen svälter ihjäl.

Mord i ”industriell skala”

Oppositionen kräver också att regimen ska frige fångar, inte minst barn och kvinnor som sitter inlåsta i regimens fängelsehålor. I förrgår kom en rapport där tre ansedda åklagare sammanställt dokument och 55 000 fotografier av mord och tortyr på 11 000 fångar.

En av åklagarna säger till The Guardian att bilderna bevisar att Bashar ­al-Assads regim utfört mord i ”industriell skala”. Fångarna ska ha förts till ett ­militärsjukhus där kropparna fotograferats. Många av de döda var utmärglade och en del har varit bundna. Kropparna bar tydliga spår av misshandel, en del saknade ögon medan andra bar tecken på att ha dött av strypning eller elchock.

Detta lär inte påverka konferensens utgång. Sedan 2011 har det varit gott om rapporter som visar diktatorns brott mot mänskligheten. 

Det är långt mellan den grymma verkligenheten och Montreux.

Regimen har övertaget

Den ledande oppositionsgruppen, ­Syriens nationella koalition, SNC, kommer till förhandlingsbordet i underläge. Medlemmarna i rådet består av exil­syrier som lever och verkar i utlandet och har små möjligheter att påverka konflikten på marken inne i Syrien. ­Opposition har inte mycket att hota med och regimen har därför övertaget. De sitter säkert så länge Ryssland och Kina har veto i FN:s säkerhetsråd.

Det är inte troligt att fredskonferensen leder till några resultat men att parterna över huvud taget träffas måste ­betraktas som någon sorts framgång.

Följ ämnen i artikeln