Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ylva Johansson duckar för Polen och Ungern

Alla måste vara med och ta ansvar

Ingen tvivlar på att Ylva Johansson har arbetat hårt med det förslag till ny europeisk migrationspolitik hon presenterade i veckan. Att fuska med fotarbetet skulle inte vara hennes stil.

Vi kan alltså räkna med att förslaget är så politiskt förankrat som det rimligen kan vara. Johansson har pratat och pratat med regeringarna i unionens huvudstäder. Det hon föreslår är det som möjligen bedöms som politiskt möjligt.

– Vi kommer att ha 27 länder som inte är nöjda, förklarade Johansson gång på gång.

Inför de politiska förhandlingar som stundar betraktas det som en fördel. Kanske är det sant, så länge vi väljer att bara tala om politik.

Det kommer dessvärre inte att räcka särskilt långt i verkligheten.

Ingen tvingande plikt

I mycket kort sammanfattning har förslaget några grundstenar. Det blir ingen tvingande plikt för EU-länder att ta emot flyktingar. Däremot ska alla länder ha ett ansvar att bidra i en nödsituation, till exempel med avvisningar.

Just kommentarer om länder som anses "duktiga" på att avvisa till vissa länder tillhör det mer bisarra i debatten. Och på Lesbos eller Lampedusa kommer knappast de nya reglerna att göra någon skillnad.

Just återvändandet är en annan hörnsten i Johanssons förslag. De som har asylskäl ska få stanna. De andra ska återvända. För att garantera den saken ska det byggas mottagningscenter där asylprocessen ska kunna genomföras på rekordkort tid, tolv veckor.

Dessutom ska registreringen av flyktingar förbättras så att människor inte försvinner ur systemet.

Politikernas dröm

Att snabbt och lätt kunna avgöra vilka som ska få stanna är en dröm för varje migrationspolitiker. Att de som fått avslag snällt ska åka hem också.

Problemet är att det aldrig har fungerat förut. Människor som flyr har starka skäl, även om det inte innebär rätt att få skydd. Och länderna de flytt ifrån varken kan eller vill alltid ta emot flyktingar. Påtryckningar från EU kommer inte att ändra det mer än marginellt.

Papper försvinner och personer går under jorden. Eller så blir man kvar, som i Moria.

Smugglarna fortsätter

Att EU-kommissionen också vill se "fler lagliga vägar" in i EU minskar inte heller trycket på de ofta livsfarliga smuggellederna.

EU-kommissonen har skapat en politisk kompromiss. Kanske kan det fungera, i förhandlingsrummet. I verkligheten finns däremot problemet kvar.

EU behöver en kontroll av sin gräns. Men man behöver också ett fungerande samarbete kring flyktingar som omfattar alla medlemsländer. Om några vägrar - vi menar Polen, Ungern och Tjeckien - kan det inte accepteras.
De har för övrigt redan sagt nej till Johanssons förslag.

Vi har skrivit det förut. Sluta dela ut EU-bidrag till länder som saboterar samarbetet och ifrågasätter grunderna för unionen. Det finns faktiskt inget annat sätt om man vill att Europa ska möta den här utmaningen tillsammans.