Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Glada amatörer hotar den svenska modellen

Djävulen finns i detaljerna

Uppdaterad 2020-10-23 | Publicerad 2020-10-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni (l) och Annie Lööf (c)

I går kraschade förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om en ny arbetsrätt i Sverige. Diskussionen kan komma att återupptas men eftersom den uppskjutna avtalsrörelsen nu inleds måste denna heta potatis läggas på is ett tag.

Om parterna på arbetsmarknaden till slut inte skulle komma överens så kräver Centerpartiet och Liberalerna att den så kallade "Las-utredningen" genomförs istället.

Det är ett jättedåligt förslag.

Enkelt uttryckt blir det i så fall lättare för arbetsgivare att säga upp vem de vill. Tidigare har företag med färre än tio anställda kunnat undanta två personer från den lagstadgade turordningen om man drar ner verksamheten.

Nu vill utredningen att alla arbetsgivare ska få undanta fem.

Och det finns en viktig djävul i detaljerna, de fem undantagen kan göras i varje så kallad turordningskrets, alltså din avdelning eller enhet. Och de kan göras var tredje månad. I praktiken blir du provanställd på livstid.

Är du uppkäftig, inte har hunnit med i IT-utvecklingen eller kanske bara blir äldre ska du nog inte räkna med att ha någon anställningstrygghet alls bortom nästa omorganisation. Arbetsgivaren bestämmer.

Utredningen vill även göra det enklare och billigare att säga upp anställda av personliga skäl. Det kan handla om samarbetssvårigheter, att arbetsgivaren tycker sig ha gjort en felrekrytering eller att någon ofta är sjuk. Förslagen öppnar för godtycke där du plötsligt kan bli uppsagd och stå utan inkomst utan att facket kan göra något.

Reformen av arbetsrätten tillhörde de svåraste frågorna i Januariavtalet och orden vägdes på guldvåg.

I avtalstexten slås fast att "en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter" och "rättssäkerhet och skydd mot godtycke" ska upprätthållas. Det tillgodoser fackliga intressen.

Arbetsgivarna får i sin tur skrivningar om "utökade undantag från turordningsreglerna" i Las och "lägre kostnader vid uppsägningar".

Sen gick något väldigt fel. När Las-utredningens förslag lades fram var den "grundläggande balansen" mellan parterna bortblåst. Utredningen tippar istället helt maktbalansen till arbetsgivarnas fördel. Även den för facket så centrala punkten om att upprätthålla "rättssäkerhet och skydd mot godtycke" lämnades därhän.

När utredningen presenterades 1 juni var en enad fackföreningsrörelse - LO, TCO och Saco - extremt kritisk medan arbetsgivarna var mer positiva. Sedan dess har utredningen legat som en våt filt över alla försök att lösa frågan och enligt personer med insyn i förhandlingarna bidrog den till nattens haveri.

Problemet för Centerpartiet och Liberalerna är att arbetsmarknaden inte lämpar sig för inhopp från glada amatörer. De har bara gjort allt värre.

Nu kommer två saker att hända.

Det första är att facket kommer att ta med sig många av kraven från de kraschade förhandlingarna till avtalsrörelsen. Det kan mycket väl sluta i öppen konflikt som strejker och lockouter.

Den grundläggande balansen på arbetsmarknaden är nämligen inget politiken egentligen äger, den hänger på parternas egen styrka. Rubbar politikerna balansen i ena änden kommer den på något sätt återställas. I värsta fall genom konflikter ingen egentligen vill ha.

Det andra är att den svenska modellen kan försvagas. Remisstiden för Las-utredningen går ut 26 oktober.

Eftersom utredningens förslag bryter mot Januariavtalet kan de i sig aldrig läggas till grund för en lagstiftning. Men även om januaripartierna skulle förhandla om förslagen är politisk inblandning fel väg att gå.

Den svenska modellen har sedan 1930-talet gett Sverige unikt få strejker, hög ekonomisk tillväxt och god reallöneutveckling för miljoner löntagare. Det vore en idioti utan historiskt motstycke att riskera detta.

Låt amatörerna leka med något mindre viktigt.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Tack för idag. Ha en trevlig dag :-)

  • Ja, det är ett viktigt perspektiv.

    Arbetsmarknaden ska ju vara öppen för alla. Försämrar man tryggheten är det många som riskerar att slås ut.

    Även om jag själv inte tillhör de utsatta har jag ett ansvar.

    Vi pratar för lite om solidaritet nuförtiden.

  • Jag har en femårig funktionsnedsatt dotter. Det är t.ex. för henne och andra som kan anses oönskade som vi ska ha kvar LAS. Jag klarar mig. Jag är tillräckligt skicklig på mitt yrke. Solidaritet kallas det.

    Jag tycker vi ska ha generalstrejk tills politikerna fattar att dom ska backa. En del av människovärdet:

    "Människovärdet är rätten till hälsa och arbete, utbildning och social trygghet. Dessa rättigheter, demokratins rättigheter - får inte vara förbehållna ett visst skikt i samhället. De måste vara hela folkets egendom." - Olof Palme

    Östgötsk metallarbetare
    2 okt 2020
  • Alltså, du måste nog fråga C och L.

    De har aldrig lyckats svara på frågan hur det blir fler jobb av att göra det lättare att sparka folk.

  • Ökad flexibilitet skulle ge fler jobb??

    .

    Vem är så otroligt naiv och korkad som tror att om jag entledigar 1 arbetare istället skulle anställa 2?Då har man ju inte alla hästar i stallet så att säja.

    Jocke Petersson
    2 okt 2020