Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Borg har spolat kunskapslinjen

I framtiden behöver vi konkurrera med kunskap. Samtidigt lider svensk utbildning skeppsbrott.

Anders Borg

Förra året minskade antalet utbildningsplatser på högskolan med 10 600 och i år med ungefär lika mycket. I dagens budget uppger regeringen att den satsar på 1 400 nya utbildningsplatser. Hade detta varit sant skulle det betyda en minskning med drygt 18 000 platser sedan 2011. Men i själva verket är minskningen förmodligen ännu större.

Ingen kan i dag svara på hur många platser regeringens satsning i år faktiskt kommer att ge. Ett dåligt tecken, eftersom regeringen även i förra årets budget påstod sig öka antalet platser.

Rekord i antal sökande

Regeringen har motiverat neddragningen på högre utbildning med att elevkullarna minskar. Det stämmer, men kommer inte att få effekt förrän 2016, och slår inte genom fullt ut förrän 2021. Samtidigt som regeringen drar ner på antalet högskoleplatser ökar dessutom mängden ansökningar till högskolan. Faktum är att det aldrig varit så många som sökt till högre utbildning som i dag.

Men inte bara högskolan drabbas. Vid gymnasiereformen 2011 passade regeringen även på att avisera stora besparingar. Då drog de ner 675 miljoner. Året efter var planen att dra ner 875 miljoner men efter hård kritik från oppositionen genomfördes detta aldrig.

Ska spara 1,3 miljarder

För läsåret 2013 till 2014 är den planerade besparingen hela 1 360 miljoner. Tanken är att det ska träda i kraft efter årsskiftet. Om inget görs måste de som driver gymnasieskolor behöva börja spara redan till hösten.

I dag faller resultaten i den svenska skolan. Allt fler går ut grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet. Vilka föräldrar du har blir allt viktigare för om du kommer att lyckas. I högskolan går examensfrekvensen ner. Högskoleverkets statistiska analys från i fjol hade rubriken "Andra länders utbildningsnivå riskerar dra ifrån Sveriges".

Framtidens konkurrens

Samtidigt som svenskt utbildningsväsende lider skeppsbrott verkar alla andra länder ha insett att framtidens internationella konkurrens handlar om kunskap och innovationer.

Vad gör då finansminister Anders Borg?

Jo, han minskar antalet högskoleplatser och drar ner på gymnasieskolan samtidigt som han försöker framställa detta som "satsningar".

Är det över huvud taget någon som tror att detta kommer fungera?

Följ ämnen i artikeln