Red ut turerna kring a-kassan

Publicerad 2012-01-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det handlar om socialdemokratins trovärdighet”

nya stormvindar  Håkan Juholt har varit tyst i flera veckor – men den gamla historien om budgeten har dykt upp igen. Nu måste allting redas ut en gång för alla.

Den här gången är det inte Håkan  Juholt som med något konstigt  uttalande kan anklagas för att ha kastat bränsle på den socialdemokratiska krisbrasan. Juholt har varit tyst i flera veckor. I stället är det den gamla historien om turerna runt budgeten som Aftonbladet skrev om redan i höstas som har dykt upp igen.

I går skrev Dagens Industri att ”dokument som avslöjar att  Håkan Juholt har farit med osanning om partiets stormiga  budgetprocess har spridits i den högsta S-ledningen”.

Sparkade bakut

Dagens Industri uppger att Håkan Juholt bara en halvtimme innan den socialdemokratiskaskuggbudgeten skulle presenteras internt krävde att satsningen på höjd a-kassa skulle strykas.

Detta har Håkan Juholt förnekat.

Uppgifterna om att han far med osanning vill han inte kommentera.

Budgetförslaget lades fram utan a-kassan och riksdagsgruppen sparkade bakut. Juholt tvingades backa och den slutliga skuggbudgeten blev bra. Problemet är att flera månader senare är processen och Juholts roll i den fortfarande en soppa. Det är dags att Socialdemokraterna utreder saken. En sådan här historia kan inte tillåtas skvalpa runt. Det handlar om socialdemokratins trovärdighet.

Inte bara partiledarens.

A-kassan är inte vilken fråga som helst. Ska ekonomin kunna utvecklas och gamla jobb ge plats för nya måste det finnas sociala broar som fungerar.

Varken rättvist eller bra

Den som förlorar jobbet i lågkonjunktur ska inte heller straffas med en halverad inkomst­: det är varken rättvist eller bra för den ekonomiska återhämtningen. Allt detta är grundläggande för social-demokratins syn på tillväxt och den ekonomiska modell som har byggt Sverige starkt.

I dag har vi en av västvärldens sämsta a-kassor. Vi pratar om trygghet, men hur ska man motivera unga människor att gå med i en a-kassa som de ändå inte kommer att få någon ersättning från?

Mindre än hälften av de arbetslösa har rätt till ersättning, och andelen som får 80 procent av sin tidigare ­inkomst är nere i svindlande fyra ­procent. A-kassan behöver höjt tak, lägre avgifter och bättre villkor. Samtidigt måste man förstå att den kan behöva byggas upp i flera steg och på ett nytt sätt.

Dock är en fungerande a-kassa en av hörnstenarna i den svenska modellen, det är inte något som kan kastas ut trettio minuter innan en budget ska presenteras för att partiledaren vill ”signalera något annat”.

Om det nu är vad som har hänt.

Som LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin konstaterade i går: Det finns uppenbarligen två versioner.

Just därför måste de utredas.