Dags att väljarnas röst får större tyngd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kärnan i det socialdemokratiska tänkandet är att det inte ska finnas någon annan kraft än riksdagen som högsta uttolkare av folkets vilja. Det centrala för oss är den allmänna lika rösträtten. Valsedeln ska avgöra, sa Göran Magnusson (s), konstitutionsutskottets vice ordförande, på ett seminarium om författningspolitiken hos Ratio nyligen.

Författningsfrågan är inte precis någon kioskvältare i den politiska debatten och seminariet dominerades av påfallande många gråhårsmän. De yngre välklädda ungdomar som hittat dit såg ut som om de alla kom från statsvetenskapliga institutionen och verkade inte dela Magnussons kungstanke om politikens överhöghet.

Frågan om politikens suveränitet eller domstolarnas överprövningsrätt är sprängpunkten i synen på hur styresskicket, författningen, ska se ut. De borgerliga partierna vill ha en författningsdomstol som har att överpröva politiken, om en ny lag strider mot författningen. Socialdemokraterna och vänsterpartiet säger nej. Den stridsfrågan lär bestå.

Författningsfrågan blir central de närmaste åren, lagen är sedan 1974 och ska ses över. Domstolsanhängare och personvalsförespråkare vädrar morgonluft. S-regeringen å sin sida vill ha en förändring som stärker möjligheterna att bilda starka riksdagsmajoriteter.

– Det proportionella valsystemet är fast rotat inom socialdemokratin, likaså partival. I våra grundorganisationer är man väldigt skeptisk till personvalssystemet. Det ifrågasätts till och med om personval ska vara kvar, hävdade Göran Magnusson.

Jag går in på socialdemokraternas hemsida och kollar debatten om författningsfrågan. Där hittar jag några intressanta frågor partiet ställt till medlemmarna, till exempel: ”Tycker du att personvalsinslaget ska stärkas och personrösten ges större tyngd?”

Ja, svarar hela 71, 8 procent. Uttryck för skepsis?

På en annan fråga som inte heller står så högt i kurs hos s-ledningen blir svaret lika entydigt.

”Borde fler politiska frågor avgöras genom folkomröstning?”

Ja, tycker 71,7 procent.

Majoritetsval i enmansvalkretsar av brittisk modell vill 66,7 procent ha medan 84,3 procent säger nej till att införa röstplikt. Antalet som svarat är lite mindre än 200 personer, men säger ändå kanske något om nya vindar inom socialdemokratin.

Författningsfrågan är fylld av intressanta motvikter och spännande konflikter, inte alls tråkig och teoretisk som man kan tro. Den kris för demokratin som vi ser, med misstro mot politikerna, sjunkande medlemstal i partierna, minskat valdeltagande och folkomröstningar som protestval har många förklaringar. En är att svaga regeringar ofta tvingas göra upp politiken i slutna rum. Ansvaret blir otydligt, den demokratiska processen att diskutera och förankra politiken får inget utrymme. Människor känner sig maktlösa. Det är dags att hitta ett valsystem där väljarnas röst får större tyngd.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln