Regeringen skryter om att de lämnat Reinfeldt-linjen

Först kom högre krav för anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd. Sedan fick vi gränskontroller och id-kontroller på bussar och tåg till Sverige.

Vi har fått se Åsa Romsons tårar, en statsminister som gjort gällande att det "smärtar" honom att "Sverige inte klarar att ta emot i samma takt" längre.

Politiken - som syftar till att hindra människor utan giltiga id-handlingar från att ens söka skydd i Sverige - har fått effekt.  De senaste sju dagarna har endast 949 personer sökt asyl i Sverige. På danska flygplatsen Kastrup har det byggts en mur för att förhindra att flyktingar springer över spåren. Flyktingar har kommit gående över Öresundsbron, andra tros ha åkt gummiflotte över sundet.

Gränserna bommas

Samtidigt ser vi hur gränserna mellan Europas stater bommas igen, från södra Jylland till Balkan. I förra veckan stramade Libanon åt sina inreseregler och Turkiet införde visumkrav för syrier som reser in i landet via flyg och båt.

Den löfvenska förhoppningen om att de svenska skärpningarna skulle leda till att fler EU-länder tar ansvar för asylsökande sägas vara grusad.

Fast kanske är det inte en förhoppning längre.

Vid gårdagens partiledardebatt lät statsministern förstå att man förändrat migrationspolitiken "eftersom det var helt nödvändigt".

Och visst, regeringens omsvängning kom efter att Migrationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under hösten slog larm. Flyktingsituationen i Sverige blev snabbt mycket ansträngd när det gällde att ordna tak över huvudet och att ta hand om ensamkommande barn.

Smärtar inte längre?

Samtidigt som debatten pågick inne i riksdagens kammare i går gjorde finansminister Magdalena Andersson (S) en videointervju med Dagens Industri. Hon fick en fråga om hur regeringen ska göra för att återvinna väljarnas förtroende. Underskotten minskar, svarade Andersson och lade sedan till:

– Vi har också lämnat Fredrik Reinfeldts politik vad gäller migration och flyktingpolitik och har gjort det som krävs för att minska antalet människor som söker asyl i Sverige.

Att åtgärderna regeringen presenterade som tillfälliga verkligen blir tillfälliga känns allt mer fjärran. Vi har plötsligt kommit en bra bit från statsministerns prat i november om att förändringen av migrationspolitiken "smärtar".

Familjer splittras

För människor som är på flykt spelar det förstås inte så stor roll om politiken regeringen genomdriver beskrivs som "helt nödvändig" politik i syfte att distansera sig från Fredrik Reinfeldt eller ej.

Resultatet är fortfarande att familjer splittras, att färre människor får skydd och att hoppet om en framtid i trygghet släcks för många.

Men för alla oss som hörde statsministerns tal på Medborgarplatsen i september spelar det roll.

Det påverkar bilden av den rödgröna regeringen om man nu plötsligt vill göra dygd av att man försämrar för människor - och man samtidigt hoppas vinna väljare på det.

Det är inte okej.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln