Hellre Persson än Borg till IMF

Publicerad 2011-05-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

RIVALER Någon ska ta över chefsskapet i IMF efter Dominique Strauss-Kahn. Om det blir en svensk är Göran Persson betydligt bättre lämpad för jobbet än Anders Borg.

När den sexbrottsanklagade Dominique Strauss-Kahn nu har avgått som chef för internationella valutafonden IMF är diskussionen om efterträdare

i full gång.

Anders Borg har naturligtvis synpunkter.

Storbritanniens förre premiärminister Gordon Brown är mycket olämplig, tycker han. Brown har argumenterat för den underskottspolitik som vi nu ser resultatet av myser Borg, nöjd över att än en gång få läxa upp andra länder. Hans favoritsysselsättning (vid sidan av jobbskatteavdrag).

Borgs värld är svartvit

Att svensk ekonomi knappast hade återhämtat sig ifall stater som Storbritannien inte hade lagt stora stimulanspaket, nämner han naturligtvis inte. Världen är svartvit. Som oftast i Borgs huvud. Den svenske finansministern glömmer dessutom att tala om att han själv diskuteras som en kandidat.

Så sent som i mars berättade Borg i TV 4 hur mycket han längtade efter att sluta som Sveriges finansminister. Och nu får han kanske chansen.

Borg är med rätta en mycket respekterad person internationellt. Och vill man inte vara finansminister ska man inte vara finansminister.

Valprocessen omodern

Enligt tradition utses IMF-chefer genom en hemlig kohandel mellan Tyskland och Frankrike. Processen får Socialdemokraternas partiledarval att verka demokratiskt och är ovärdigt en modern tid. Alla regioner och länder bör kunna lansera kandidater, det måste handla om kompetens. Men om Reinfeldt vill driva en svensk finns det mer meriterade personer att tillgå än Borg.

IMF är fortfarande mest förknippat med den medeltida ekonomiska medicinen att åderlåta patienten till hälsa. Fattiga länder ska bli rika genom nedskärningar som drabbar de svagaste. Detta har börjat förändras och den utvecklingen måste fortsätta.

Få personer har som Göran Persson visat att det går att genomföra tuffa saneringar och samtidigt rädda välfärden. Anders Borg gillar att skryta med de svenska statsfinanserna, men de är regeringen Perssons förtjänst. Det vet egentligen Borg.

Persson har bättre meriter

Självaste IMF konstaterar i sin rapport om svensk ekonomi från juli förra året att det var överskotten under Perssons tid som gjorde det möjligt för Anders Borg att genomföra de rekordstora skattesänkningarna och ändå ha goda marginaler kvar. Persson har dessutom tio framgångsrika år som statsminister bakom sig och erfarenheter som EU-ordförande. Att han dessutom har sin huvudsakliga partipolitiska karriär bakom sig måste anses vara ytterligare en fördel.

Att Anders Borg drömmer om att sluta som finansminister är en sak, förhoppningsvis förstår han att om det gäller IMF, finns det en annan svensk som skulle göra jobbet betydligt bättre.