Kvinnokroppen betalar priset
Biologin har inte anpassats till dagens krav på dygnetruntarbete
Tänk, på 1980-talet var Konsum stängt efter klockan 18 och samtliga butiker var igenbommade halva lördagarna och varje söndag. Usch och fy för gamla DDR-Sverige, brukar det fnysas.
Visst är det bekvämt att kunna köpa frukost sent på kvällen och handla den där baddräkten på söndagen när man ska åka på utflykt. Och det är roligt att ibland vara på krogen tills solen går upp. För företag är det trevligt att få arbetsplatserna städade under natten när de anställda är hemma och sover.
Men det som är angenämt för vissa är en direkt hälsorisk för andra.
Var fjärde jobbar i skift
I dag jobbar nästan var fjärde svensk löntagare i skift. Det är en fördubbling jämfört med 1975.
Framför allt är det kvinnor som bär upp det så kallade 24-timmarssamhället. De arbetar kvällar, helger och har obekväma arbetstider.
Bara en av tre kvinnliga arbetare jobbar enbart vardagar på dagtid.
Arbetsmiljön försämrades snabbt under 1990-talet och sedan långsammare under 00-talet. Störst försämringar har kvinnliga arbetare upplevt, tätt följda av kvinnliga lägre tjänstemän, enligt LO-rapporten ”Arbetsmiljö 2012 – klass och kön”.
Även om kortare öppettider och söndagsstängd samhällsservice för många är förknippat med ett forntida Sverige som inte önskas åter – håller inte våra kroppar alltid med om det. Biologin har inte anpassats till dagens krav på dygnetruntarbete.
Nattskift kan ge sömnstörningar som ökar risken för depression, utbrändhet, magsår, vuxendiabetes, kärlsjukdomar och till och med bröstcancer.
Men det kan även påverka kvinnors förmåga att få barn, rapporterade Dagens Nyheter i tisdags.
Brittiska forskare har funnit att kvinnor som arbetar skift har en 80 procent ökad risk för att inte bli gravida inom ett år. Risken för missfall ökar med 29 procent för kvinnor som arbetar natt.
Exakt varför skiftarbete påverkar kvinnors fertilitet är fortfarande oklart. Det kan också vara kopplat till en ohälsosam livsstil med oregelbundna måltider, brist på motion och rökning.
Ett ekonomiskt stressmoment
Men ofrivilliga deltidsanställningar, som är vanligt för skiftarbetare, är också ett ekonomiskt stressmoment.
Socialdemokraterna har till nästa val gått ut med löftet om att lagstifta om rätt till heltidsarbete. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill i stället uppmuntra kommuner och landsting att införa rätt till heltid.
Det här är också en fråga som flera LO-förbund har drivit under årets avtalsrörelse. Det är hoppfullt att facken och lagstiftare från höger till vänster tar kvinnors rätt att kunna försörja sig på sin lön på högsta allvar.
Men det är också en fråga om hälsa. Det är inte rimligt att kvinnor offrar sina kroppar för dygnetruntservicen.