Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Sarkozy går i säng med extremhögern

Uppdaterad 2012-05-07 | Publicerad 2012-05-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

4 maj 2012. Franska valet

PARIS. På söndag väljer Frankrike president. Efter andra valomgången hoppade president Nicolas ­Sarkozy i säng med högerextrema Nationella frontens väljare. Han försäkrade bland annat att Nationella frontens ledare Marine Le Pen var ”kompatibel” med republiken.

Nicolas Sarkozy har varit president i fem år. När han valdes lovade han ett uppbrott från stagnation och arbetslöshet. Det viktigaste vallöftet var att halvera ­arbetslösheten till fem ­procent.

Han har misslyckats helt med att infria förväntningarna. Det blev inget uppbrott utan samma stagnation som under företrädaren Jacques Chirac. Arbetslösheten ligger kvar runt tio procent och de sociala konflikterna har ökat.

Mot ­honom står socialisternas François Hollande med en kampanj kring jobb och ekonomi. Men det egentliga budskapet är att han inte är den mycket impopuläre Nicolas Sarkozy.

Leder slutspurten

Det är ett budskap som ­verkar gå hem. Hollande leder med omkring 7 procentenheter i opinionsmätningarna.

Nicolas Sarkozy är ett av de tydligaste exemplen på hur ­ledande europeiska höger­politiker har suddat ut gränsen mot extremhögern.

Sarkozy var tidigare inrikes­minister och profilerade sig på ­hårdare tag särskilt mot förorternas muslimska ungdomar. Det gav ­honom röster men gav också ­extremhögerns världsbild genomslag i den offentliga debatten.

När Marine Le Pen fick närmare 18 procent i första valomgången har hon därför framför allt Sarkozy att tacka. Även Hollande har låtit sig dras med. I onsdagens tv-sända debatt mellan kandidaterna lovade han exempelvis att motverka att män och kvinnor ska få olika badtider på ­offentliga bad. Ett önskemål som framförts av vissa muslimska grupper.

Vill strama åt

Nicolas Sarkozy är även en tydlig ­företrädare för högerns linje att Europas ekonomiska problem ska ­lösas genom mer åtstramningar och nedskärningar. Trots att detta inte verkar fungera.

När François Hollande vill se en mer ­aktiv ekonomisk politik i Europa har alla från The Economist till moderaternas gruppledare i Europaparlamentet Gunnar Hökmark (M) gått i taket. Att ifrågasätta nyliberalernas ekonomiska dogmer är numera en dödssynd.

Vinner vänstern blir det som i Grekland, säger högern med en röst. Budskapet är att ­Hollande är ”farlig”.

De flesta fransmän verkar mer oroliga för vad ­ytterligare fem år med Nicolas Sarkozy skulle betyda.