Vårvinter är en ömtålig årstid

Det är något särskilt med vårvinter. De där sällsynta dagarna när snön fortfarande ligger kvar men solens strålar långsamt börjat värma. När södersluttningarna tinar fram, det droppar från taken och talgoxarna nyvaket prövar rösten.

Finns det ett vackrare svenskt ord än dagsmeja?

Under en massa år förlorade jag vårvintern. Det var i alla fall så jag upplevde det. Det blir liksom aldrig dagsmeja i Stockholm, eller i Göteborg. Där smälter inte snön, den regnar bort i ett grått snöslask.

Snöslask kan faktiskt vara svenskans mest deprimerande ord.

I Bergslagen har det varit annorlunda. Det är klart att det förekommer slask och regn här också, men det händer också att det droppar från taken och att snödrivorna förvandlas till muntra små vårfloder längst vägen.

Då känns det verkligen att jag kommit hem.

Men vårvintern är som sagt ömtålig. Den tål inga stora förändringar av vädret eller klimatet.

Härom veckan publicerade den amerikanska rymdstyrelsen Nasa globala temperatursiffror. Årets februari är den varmaste sedan mätningarna började år 1880. Rekordvärme rapporteras från Alaska, Östeuropa och delar av Ryssland. Bland annat.

Den globala genomsnittstemperaturen ligger nu 1,6 grader höger än den gjorde innan industrialismen. Innan bilköerna, charterresorna och den moderna livsmedelsindustrin.

Det låter kanske inte så mycket, men det betyder faktiskt att världen redan förra månaden passerat de klimatmål som världens ledare i december satte upp i Paris.

Nu invänder den upplyste läsaren att en enskild månad inte förändrar klimatet. Att det handlar om hur lågtrycken rör sig och om väderfenomenet El Niño och att vi inte får dra en massa slutsatser av siffrorna från februari.

Allt det där är förstås sant. Väder är inte det samma som klimat och det finns faktiskt platser där det varit ovanligt kallt också.

Vid Sydpolen till exempel.

Men faktum är att 2015 blev det varmaste året vi kunnat mäta, och att det mesta tyder på att 2016 kommer att bli ännu varmare. Faktum är också att sex av det nio senaste månaderna inneburit att värmerekorden tangerats eller slagits.

Den som inte blir orolig av de siffrorna är antingen väldigt cool eller ganska korkad.

Nå, om en vecka skriver vi april. Våren kommer att fortsätta med tussilago, sädesärlor och citronfjärilar. Så småningom blommar häggen, och liljekonvaljen. Och snart är det höst.

Men ännu finns det faktiskt en smula kvar av vårvintern, och om bara solen lyser betyder det frostnupna mornar och varma söderväggar. I alla fall i Bergslagen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln