Gå till offensiv för det öppna samhället

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag klickar med musen och dokumentet dyker snabbt upp på skärmen. EU-kommissionen har lärt sig en del om öppenhet. Att hitta strategin mot terrorism är lätt.

Det tar inte lång tid att läsa igenom den senaste texten om att motverka rekrytering till terroristnätverk. Utanförskap och rasism ökar riskerna, menar Margot Wallström och hennes kollegor. Unga män som blivit kränkta faller lättare för extremisters locktoner.

Brysselpolitikerna föreslår ett brett arbete som svar. Polissamarbetet måste stärkas, men det behövs också en tuffare politik mot segregation och diskriminering.

Kommissionen ger sig in i en av höstens största EU-frågor. Thomas Bodström och hans kollegor filar på en rad åtgärder mot terrorismen. Att hindra extrema nätverk från att värva nya medlemmar blir en viktig fråga på toppmötet i december.

Tyvärr är förhandlingarna mellan medlemsländerna mycket mer slutna än kommissionens arbete.

Redan i juni sa Göran Persson ja till riktlinjer mot radikalisering, som fortfarande är hemliga. Samma sak gäller ministerrådets utkast till handlingsplan.

När jag ber om en kopia kommer ett korthugget svar från justitiedepartementet. Dokumentet är belagt med sekretess av rådet, heter det. Att lämna ut det kan störa förbindelserna med andra EU-länder. Ingenting om att innehållet i sig skulle hota rikets säkerhet eller något liknande. Bara rädslan för att de andra skulle bli arga.

Ändå lär ministerrådets utkast ta upp liknande frågor som kommissionens offentliga förslag. Det har dessutom en rätt låg säkerhetsklassning enligt EU:s system.

Det upprörande är inte bara att Sverige duckar för övriga länder. Tidigare har regeringen vågat offentliggöra papper med samma EU-stämplar.

Här handlar det om våra grundlagar. Redan kommissionen tassar farligt nära mediefriheten. Tv-kanaler som sänder uppmaningar till terrordåd ska stängas, liksom misshagliga internetsidor. Det framgår inte vem som ska skilja befrielsekamp från terrorism.

Flera regeringar vill gå längre. Sverige har redan skrivit under konventioner om att hindra uppvigling till terrordåd med alldeles för vaga garantier för yttrandefriheten. När EU tar fram sina nya lagar kan effekten mycket väl bli att tryckfrihetsförordningen måste ändras.

Tyvärr är inte kampen mot terrorismen något unikt. Efter att länge ha slagits för öppenheten i EU verkar Rosenbad på reträtt. Regeringen har inte gjort några ordentliga inspel för att stödja Margot Wallströms plan D, för ökad demokrati och öppenhet.

Tidningsutgivarna i Sverige driver en viktig kampanj för mediefriheten, men om EU talas det alldeles för lite i den allmänna debatten. Ändå har Journalistförbundet drivit framgångsrika kampanjer mot tjänstedirektivet och den så kallade Rom II-konventionen. Nu varnar förbundets vice ordförande Arne König för en rad nya hot, inte minst i terrorlagstiftningens spår.

Det är dags att åter sätta öppenheten i EU högt på den politiska dagordningen.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln