Fattigdom dödar – men vi kan hjälpa

Fick inte se det nya året Lilla Zara Abakar från Tchad dog på nyårsnatten – hon blev bara ett år gammal.

3 JANUARI 2014. Fattigdom

Hon blev bara ett år gammal. När ­Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt och fotografen Andreas Bardell besökte sjukhuset i Tchad vägde lilla Zara Abakar bara fyra kilo. Lika lite som ett nyfött barn. Hon borde ha fått skratta, leka och upptäcka livet. Men Zara dog på nyårsnatten.

Att ett barn dör på grund av något så onödigt som näringsbrist eller malaria är ofattbart. Sedan 1 januari publicerar ­Aftonbladet en artikelserie om kriserna vi glömde. Under tre veckor kommer vi att få lära känna Tchad, Burundi och Swaziland. Tillsammans med organisationerna Läkare utan gränser och SOS Barn­byar får vi följa kampen mellan liv och död på plats.

Myggnät räddar liv

Varje minut dör ett barn i malaria. I Tchad, söder om Sahara är sjukdomen den vanligaste dödsorsaken bland barn.

Hur är det möjligt? När något så enkelt som ett myggnät skulle kunna rädda ett barns liv?

Malaria sprids genom stick från myggor som bär på en viss parasit. De vanligaste symptomen vid insjuknande är att man fryser och svettas om vartannat med hög feber som kommer och går. Man kan uppleva smärta i kroppen och problem med att behålla näring eftersom man drabbas av diarré.

FN:s fjärde millenniemål är att redu­cera barnadödligheten för barn under fem år med två tredjedelar till år 2015.

Utvecklingen går att vända

Utvecklingen går åt rätt håll men det är långt ifrån tillräckligt. FN:s senaste siffror visar att dödligheten i malaria har minskat med 25 procent sedan år 2000. Men fortfarande dör mer än en halv miljon människor per år. Åtta av tio är barn under fem år.

Att dödligheten minskar visar att det går att vända utvecklingen – om bara rätt insatser görs. Organisationer som Läkare utan gränser räddar liv i akuta situationer och förtjänar vårt stöd.

Men att barn dör på grund av för lite mat eller att ett myggnät saknas, är ­ytterst en fråga om ojämlikhet. Och detta är ­ingen naturlag, det är politik.

Kan göra skillnad

Fattigdom dödar. Den orättvisa fördelningen av jordens resurser är bokstavligen livsfarlig för dem som hamnar längst ner. Föräldrarna i Tchad älskar inte sina barn mindre än föräldrar i rika länder som Sverige. De skulle göra vad som helst för att rädda dem. Men de kan inte.

På senare år har många länder i Afrika lyckats bättre. En medelklass börjar växa fram och många får ett drägligare liv. Men Afrika är en kontinent av kontraster. I länder som Tchad, Burundi och Swaziland kommer utvecklingen att dröja. Om ingen­ting görs kommer många fler barn att dö i onödan.

Du och jag kan hjälpa. Både genom att bidra till Aftonbladets insamling och ­genom att stå upp för en generös ­biståndspolitik i Sverige och EU.

Följ ämnen i artikeln