Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Arbetslösa får skulden för arbetslösheten

Regeringens politik har gjort livet svårare för sjuka och arbetslösa

Om en månad skärps kraven på arbetslösa ytterligare. För att kunna få a-kassa ska den som är arbetslös varje månad lämna en rapport som beskriver vad hon eller han gjort för att få ett jobb.

Saknas rapporten ska ersättningen dras in.

A-kassorna räknar med att få in många gånger fler anmälningar än i dag, och har redan anställt minst 150 nya handläggare för att klara av pappersarbetet.

Alldeles logiskt

På ett sätt är det alldeles logiskt. Regeringens så kallade "jobbpolitik" har egentligen aldrig handlat om att skapa fler jobb. I stället har livet för sjuka och arbetslösa blivit svårare och ersättningarna lägre.

I dag får bara en bråkdel av de arbetslösa en a-kassa som ger en rimlig inkomsttrygghet när de jagar ett nytt jobb.

Regeringen har dessutom tilldelat Arbetsförmedlingen en nyckelroll i jakten på arbetslösa.

I stället för att utbilda arbetslösa för arbetsmarknadens behov eller hålla kontakten med arbetsgivare har myndigheten till exempel fått ägna sig åt rehabilitering, fas 3 och att i största allmänhet hålla pli på de arbetssökande.

Regeringen tar inget ansvar

Det har förstås inte minskat arbetslösheten, men det har ändå på något sätt isolerat problemet. Hur var det statsministern uttryckte saken?

"När vi tittar på det traditionella måttet mellan 20-64 år, etniskt födda svenskar, har vi mycket låg arbetslöshet".

Åtta procents arbetslöshet är inget stort problem, så länge den inte drabbar Täby.

Att regeringen nu skapar mer krångel och inför fler regler som ska leda till att ersättningen dras in är alltså inte det minsta konstigt. Det bekräftar bara det vi redan egentligen visste, att regeringen inte tänker ta något ansvar eftersom de anser att arbetslösheten sist och slutligen är de arbetslösas eget fel.

Följ ämnen i artikeln