Spruckna underliv är ingen naturlag

Varannan kvinna som föder vaginalt får förlossningsskador. Men det behöver inte vara så.

Spruckna underliv, förlossningar i städskrubb, barnmorskor som inte hinner ta en enda paus under arbetsdagen.

- Förlossningsvården är som en experimentverkstad just nu, säger barnmorskan Eva Nordlund till Aftonbladet.

För den som ska föda snart är detta ingen rolig läsning.

Men det rör på sig.

Barnmorskor över hela landet har sedan ett år tillbaka börjat organisera sig för att uppmärksamma politikerna. Allt fler träder fram för att berätta om hur deras arbetssituation ser ut på sjukhusen och på vilket sätt det går ut över kvinnorna som föder.

Varannan kvinna

Även de som fött barn har börjat göra sina röster hörda. Anna-Karin Eriksson är en av dem som tröttnade på att ständigt få höra att allt ser bra ut trots att hon fick allvarliga skador i underlivet efter att hon födde sitt andra barn. När hon nyligen skrev en mycket uppmärksammad bloggpost om sina skador fick hon hundratals kommentarer från andra som delade liknande erfarenheter.

Forskningen visar samma sak. Så många som varannan kvinna får förlossningsskador i form av urininkontinens, framfallsbesvär, avföringsläckage och problem med sexlivet. Men det är ingen naturlag att kvinnor skadas.

Tvärtom.

Det går att vända trenden

I Finland använder barnmorskorna en metod som kallas för perinealskydd för att förebygga svåra förlossningsskador. Ett slags handgrepp för att stödja kvinnans mellangård när barnets huvud passerar ut. Landet uppvisar den lägsta andelen mödrar med skador bland de nordiska länderna. När Norge studerade grannlandet lyckades de också minska förlossningsskadorna.

Exemplen Finland och Norge visar att det går att vända trenden.

Men det räcker antagligen inte.

Den svenska sjukvården med politikerna i spetsen behöver ta tag i flera frågor.

För hur vi än gör kommer vi inte runt det faktum att det råder brist på barnmorskor och förlossningsplatser. Inte minst i våra storstäder.

Forskare har varnat - hög arbetsbelastning och stress ökar åkommorna.

Bekostar sin egen utbildning

Samtidigt visar studier att en närvarande barnmorska hos en föderska under aktiv förlossning minskar riskerna. Med den vetskapen är det svårt att förstå hur det ska gå ihop med rådande personalbrist.

Den sjuksköterska som vidareutbildar sig i ytterligare 1,5 år för att bli barnmorska måste känna att det lönar sig.

I dag bekostar sjuksköterskorna sin egen vidareutbildning. Trots detta är det inte alls säkert att lönen blir speciellt mycket högre som specialistutbildad. Är det verkligen rimligt samtidigt som sjukhusen ropar efter specialistsjuksköterskor?

Överläkaren och forskaren Maria Gyhagen beskriver förlossningsskadorna som ett "jättestort folkhälsoproblem".

Ingen kan längre hävda att man inte vet hur det ser ut innanför sjukhusens väggar. Kunskap, information och förslag på åtgärder växer fram.

Frågan är bara vad våra ansvariga politiker väntar på.

Följ ämnen i artikeln