Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

S måste stoppa rasprofileringen

Polisminister Anders Ygeman kan inte skylla Super-Reva på polisen

I måndags inledde polisen i EU en två veckors intensiv jakt på papperslösa flyktingar, även kallad "Super-Reva".

Sverige deltar, även om det finns motstridiga uppgifter om hur mycket eftersom polisen vägrar svara på frågor om den operativa verksamheten.

Förra gången jakten på papperslösa diskuterades var i januari 2013. Eftersom polisen inte lagligt får kontrollera människor enbart baserade på deras hudfärg stod de bland annat i tunnelbanan och tittade på biljetter.

Eller rättare sagt, de tittade på vissa personers biljetter, personer som "såg ut" att vara papperslösa.

"Ser utländsk ut"

- Man kan inte bara gå på vem som helst ute på stan för att någon kanske ser utländsk ut, det har man inte rätt till. Lagen kräver något mer för att man ska ha en bra anledning att göra en kontroll, som Jerk Wiberg, gruppchef på gränspolisen, förklarade för P3 Nyheter.

Polisen fixade alltså en "bra anledning", något de fick stark kritik för eftersom det i praktiken var ett sätt att kringgå förbudet mot rasprofilering.

Några uppgifter om att blonda och blåögna på motsvarande sätt blivit kontrollerade finns inte.

91 procent fel

Urvalet "kanske ser utländsk ut" visade sig dessutom inte vara särskilt träffsäkert. I januari 2013 kontrollerade polisen i Stockholms län 716 personer som misstänktes för att vistas illegalt i Sverige. I 670 fall var misstankarna felaktiga. När tidningen Metro kontrollerade statistiken i februari 2013 var felmarginalen skyhöga 91 procent.

De så kallade "misstankarna" kan utifrån de siffrorna knappast haft någon saklig grund. När polisen förnekar att de gått efter personers utseende blir det inte särskilt trovärdigt.

Rasprofilering slår blint mot alla som polisen tycker "ser utländska ut", vilket i en stad som Stockholm uppenbarligen är ganska många.

Politikerna skyller på polisen

Ursprungligen var "Reva" ett projekt för effektivare samordning mellan olika myndigheter med det uttalade syftet att öka effektiviteten i avvisningen av papperslösa.

Men begreppet "Reva" har i den politiska debatten, till främst polisens förtret, kommit att beteckna all jakt på papperslösa.

Politikerna har ända sedan debatten började försökt smita från sitt ansvar och skyller gärna ifrån sig på polisen.

Det gjorde regeringen Reinfeldt och så gjorde polisminister Anders Ygeman när han fick frågor om "Super-Reva" i helgen.

Ingen polisstat

Men Sverige är ingen polisstat. Det Anders Ygeman missar är att det är han och regeringen som styr polisen, inte tvärtom.

Även Miljöpartiet, som i opposition var stenhårda i sin kritik, är märkligt tysta.

Självklart kan regeringen bestämma att Sverige inte ska delta i den här typen av EU-aktioner. "Super-Reva" är faktiskt frivilligt.

Polisen får sina befogenheter och pengar från svenska folket via sina valda ombud. Och de rödgröna väljarna har valt en ny regering för att de vill ha en ny politik, inte samma politik inlindat i nya ursäkter.

"Super-Reva" har bara pågått i två dagar och vi vet inte vad som kommer att hända. Men det som ägde rum 2013 får inte återupprepas.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet var kritiska mot dåvarande regeringen under reva-debatten. Nu är det upp till bevis.

Anders Ygeman borde sluta slingra sig.

Sverige bör hoppa av "Super-Reva" nu.

Följ ämnen i artikeln