Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

SD:s klimatskeptiker är en fara för Sveriges skogar

MONTAGE: FREDRIK PERSSON

Sverigedemokraterna tycker inte klimatförändringarna är särskilt oroväckande. Partiets miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen är skeptisk till att forskarna kommer med "tvärsäkra prognoser” om att människan påverkar klimatet. Han har kallat Johan Rockström, professor i miljövetenskap, för opinionsbildare. I SD:s budget 2016 benämndes klimatfrågan som "klimatet" – inom citationstecken.

Partiets politik speglar den skeptiska inställningen. SD ställde sig som enda parti utanför det nya klimatpolitiska ramverket och Jimmie Åkesson var kritisk till att Sverige skrev under Parisavtalet om att hålla temperaturökningarna nere. I sina budgetförslag skär de kraftigt i klimatanslagen.

Varmaste julimånaden på 260 år

Effekterna av planetens uppvärmning verkar partiet inte bekymrade över.
–Jag tycker inte att man ska överdriva de eventuella konsekvenserna för svensk del, menade Martin Kinnunen i en intervju om klimatförändringarna med Expressen i slutet av juni.

En månad senare drar rekordstora skogsbränder genom Sverige efter en svår och långvarig torka. Skogsbruket står still. Bönderna tvingas nödslakta boskap när spannmålsskördarna uteblir.

Den här veckan varnar SMHI för stadiga temperaturer upp emot 35 grader och slår fast att det kommer bli den varmaste julimånaden på över 260 år. Hettan kan vara en livsfara för äldre, barn och gravida.

Varje enskilt väderfenomen måste studeras för sig innan vi kan uttala oss om bakgrunden. Men forskningen är tydlig med att klimatuppvärmningen kommer leda till mer extremväder – värmeböljor, skyfall och torkor. Sverige kan inte räkna med att förskonas.

Skulle skada Sveriges räddningstjänster

När vi väl drabbas är det inte heller säkert att vi kan hoppas på samma stöd från EU, om SD får bestämma. Partiet vill ju folkomrösta om att lämna unionen. Frågan är om all den assistans som mobiliserats inom EU för att släcka bränder den senaste veckan finns tillgänglig på samma sätt om Sverige ställer sig utanför samarbetet.

Än allvarligare är SD:s kommunpolitiska målsättning om att göra det svårare för små resurssvaga kommuner att få stöd via utjämningssystemet och statsbidrag. Det skulle slå rejält mot räddningstjänsten i de landsbygdskommuner som nu kämpar som hårdast i släckningsarbetet.

I Älvdalen i Dalarna härjar en av de största skogsbränderna. Kommunalrådet Peter Egardt (S) har i en debattartikel i Dala-Demokraten utryckt sin oro över en motion från SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Sven-Olof Sällström som skulle minska Älvdalens kommunbudget med 25 procent.

Inget parti lyckades förutse hur stort beredskapsbehovet är, när sommarens bränder slutligen har släckts krävs utvärdering och skärpningar. Det sista som behövs då är en urholkning av resurserna i brandutsatta kommuner.

Vi är på väg in i en framtid då planetens uppvärmning kommer bli allt mer kännbar i Sverige. Samtidigt är risken stor att ett parti som ifrågasätter klimatförändringarna, vill hålla Sverige utanför internationella samarbeten och drar undan förutsättningarna för Sveriges räddningstjänster ges avgörande inflytande över politiken. Det vore faktiskt en stor fara.