Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Rimligt att vården är öppen på natten

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt föreslog i dag att jouröppna vårdcentraler ska införas över hela landet. Syftet är att avlasta för akutmottagningarna och öka kvalitén på vården närmare människor.

– Många av de som åker in till akutmottagning sitter ofta där länge, länge och väntar under ibland ganska kaotiska former eftersom det är sådant tryck, sa Jonas Sjöstedt.

Det är inte alls någon dum idé.

Olyckligt

Tanken är inte ny. 2016 la regeringens nationella samordnare för ”effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården” Göran Stiernstedt ett liknande förslag och så sent som på första maj föreslog Stefan Löfven en patientmiljard.

Men Sjöstedts förslag om nattöppna vårdcentraler är mer konkret och det är nog många som känner igen sig i problembeskrivningen.

Akutmottagningar är ju egentligen bara till för verkligt akuta ärenden och den nuvarande ordningen där människor tvingas söka dit eftersom primärvården stängt för dagen är väldigt olycklig.

Stor valfråga

Sjukvården håller på att segla upp som en av de stora valfrågorna. Det är inte så märkligt. Krisen i förlossningsvården, bristen på sjuksköterskor och katastrofbygget Nya Karolinska toppar ständigt rubrikerna.

Och i takt med att befolkningen blir äldre kommer vi att behöva lägga mer resurser om sjukvården ska fungera.

Jonas Sjöstedt inser naturligtvis detta. Om 2018 blir ett välfärdsval kommer det att gynna Vänsterpartiet.

Budgeten

Sjöstedts utspel bör ses som en förfäktning inför förhandlingarna om nästa års budget. Vänsterpartiet har hittills varit skickliga på att lägga relativt smala men skickligt konstruerade förslag som fått stor betydelse för vissa grupper.

Det har handlat och glasögonbidrag till barn, gratis mediciner till barn, satsning på bättre kvinnosjukvård och liknande. Nattöppna vårdcentraler är en betydligt större, och antagligen dyrare, reform.

Men det finns anledning att lyssna. Sjöstedt sätter fingret på ett verkligt problem i dagens sjukvård. Så förhoppningsvis lever förslaget längre än Almedalen.