Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Högern vill att kyrkan blir lite mer omänsklig

För Ebba Busch är empati uttryck för svaghet

Ebba Busch gav ett vallöfte om att KD var garanten för biståndsmålet. Men så blev det inte.

Just nu ligger en dokumentär om Audrey Hepburn på SVT Play. Den rådjursögda skådespelerskan blev en av Hollywoods största stjärnor och betraktas än i dag som en modeikon.

Audrey Hepburn

Själv glömde hon, trots sitt glamorösa liv, aldrig sin uppväxt under andra världskriget i ett ockuperat Holland. Den svåra undernäring hon led av satte spår för livet.

Efter sin framgångsrika filmkarriär blev hon ambassadör för FN-organet UNHCR som skyddar flyktingar.

I dokumentären berättas hur hon lade ned sin själ i arbetet och besökte katastrofområden för att rikta världens uppmärksamhet mot flyktingars svåra situation.

"Politik borde handla om att minska lidande", säger hon i en intervju. "Med tiden hoppas jag att humanitärt arbete blir mindre politiskt och att politiken blir mer humanitär. En dag kan det bli samma."

Anklagas för vänstervridning

Audrey Hepburns visionära ord beskriver dessvärre inte utvecklingen i Sverige. Med den nya högerkonservativa regeringen är det snarare tvärtom. Det långsiktiga biståndsarbetet har politiserats och anklagas ofta för att vara vänstervridet.

I Tidöavtalet har M, KD, L och SD kommit överens om att drastiskt dra ned på biståndet från 1 till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten, BNI. Fattigdom ska bekämpas med marknadsekonomi, säger den moderata sluggerpolitikern Johan Forssell, som tagit plats som biståndsminister i den nya regeringen, ampert.

Kristdemokraternas Ebba Busch sade innan valet att hennes parti var en garant för biståndsnivån. Det löftet visade sig inte vara vatten värt för den nya högerpopulistiska kristdemokrati som Ebba Busch leder.

Kritiken mot Jackelén

Nyligen skrev en representant för Kristdemokraternas Ungdomsförbund, KDU, i en debattartikel i Göteborgs-Posten att Svenska kyrkans "vänstervridning" måste bort. Det har varit alldels för stort fokus på sociala frågor, migration och klimat, menar KDU:aren Julia Michanek.

Hon lägger skulden på Antje Jackelén, som lämnade sitt uppdrag vid en högmässa i Uppsala domkyrka den 30 oktober.

Jackelén har gett Svenska kyrkan en tydlig humanistisk röst för mer medmänsklighet och solidaritet med minoriteter och samhällets mest utsatta.

Tidöavtalet har hittills fått skarp kritik från Naturskyddsföreningen, Civil Rights Defenders och Rädda Barnen. Svenska kyrkans robusta arbete för att minska lidandet, som Audrey Hepburn uttryckte det, har därför blivit allt viktigare.

Mer humanitär politik

Det är inte Antje Jackelén som drivit kyrkan vänsterut, snarare är det Ebba Busch och hennes likasinnade som flyttat på sig.

Den fjärde december tas Martin Modéus emot som ny ärkebiskop. Han blir då ledare för Svenska kyrkans 5,6 miljoner medlemmar.

Förhoppningsvis fortsätter han sin företrädares viktiga arbete för att minska politiseringen av det humanitära arbetet och bidra till en mer humanitär politik.

Det kan, för guds skull, inte kallas vänstervridning.