Rädslan för islam färgar EU-toppmötet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tyskland behöver en ny nationalkänsla. Det var ett av huvudbudskapen under kristdemokraternas partidagar i Düsseldorf.

– Patriotism ger vårt land en inre karaktär. Patriotism ger vårt land motståndskraft vid kriser.

Partiets starke man, Edmund Stoibers ord möttes av applåder från de närmare tusen ombuden. Partiordföranden Angela Merkel argumenterade också för en hårdare politik mot invandrare. De måste anpassa sig till den tyska kulturen:

– Kära vänner, vi har alltid vetat det: idén om ett mångkulturellt samhälle kan inte lyckas.

I går debatterade ombuden ett program med långtgående åtgärder för att tvinga landets muslimer till anpassning.

Socialdemokraterna i Tyskland har varit alldeles för tysta. Den fränaste kritiken av Angela Merkel står miljöpartisten Claudia Roth för:

– Ingen tror att integrationen blir bättre för att nationalsången sjungs på skolavslutningar, kristen morgonbön blir obligatorisk i skolklasser, utlänningskvoter införs i vissa stadsdelar eller för att bönerna i moskéerna måste ske på tyska.

Den tyska diskussionen om det mångkulturella samhället speglar en europeisk trend.

Mordet på den holländske filmaren Theo van Gogh har haft samma effekt som bensin på glöden. Debatten om våld med religiösa motiv är intensiv runt om i EU. Med all rätt.

Problemet är att ledande politiker blandar ihop ett litet antal extremister med Europas miljoner muslimer.

När EU:s integrationsministrar möttes strax efter mordet på van Gogh överskuggade våldet andra viktiga frågor på mötet. Den dagliga diskrimineringen och utanförskapet hamnade i skymundan.

Rädslan kastar en skugga över EU-toppmötet nästa vecka, som ska ta beslut om det fortsatta arbetet med integrationen. Det är olyckligt, eftersom EU spelat en viktig roll i arbetet mot diskriminering.

– Det var först när Sverige införde de nya EU-reglerna som vi kunde arbeta effektivt, berättade projektledaren för en av landets anti-diskrimineringsbyråer tidigare i höstas.

För tre veckor sedan enades EU om elva principer mot utanförskapet. De är allmänt hållna och kan användas i olika politiska syften.

–Ì´0;Det kommer inte att påverka på så sätt att vi tvingas att göra någonting, påstod justitieminister Thomas Bodström när han drog förslaget i riksdagens EU-nämnd.

Tiden får visa hur långtgående samordningen blir. Sverige borde åtminstone driva sin uppfattning med kraft. Mångfalden av språk, religioner och kulturer är en tillgång för Europa, inte ett hot.

Det holländska ordförandeskapet vill att unionen går vidare med ett ”sammanhållet ramverk för integrationen av invandrare”, ett uttryck som använts tidigare men som fått ny kraft i höst. Risken är att någon av EU-ledarna kastar in formuleringar för att flirta med den främlingsfientliga opinionen.

Det har stormat kring integrationsminister Jens Orback de senaste veckorna. Nu är det dags att han själv sätter rubrikerna och går till angrepp mot de EU-politiker som försöker vinna röster på skräcken för det okända.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln