8 500 riskerar bli bortgifta

I dag är det tolv år sedan Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin pappa. Trots att hennes familj begränsade hennes frihet genom hot och våld gjorde hon uppror och gick sin egen väg. Hon flyttade till en egen ­lägenhet, utbildade sig och valde att leva med den man hon älskade. Rättigheter som borde vara självklara för alla.

Men enligt Ungdomsstyrelsen riskerar 8 500 unga flickor och pojkar i Sverige att giftas bort mot sin vilja. I går meddelade regeringen att man kommer att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap. 

Kryphål täpps igen

Den nya lagen innebär bland annat att det kommer att vara straffbart redan vid förberedelser till ett tvångsäktenskap. Det kommer inte heller vara möjligt att kringgå svensk lagstiftning genom att ­genomföra ett tvångsäktenskap utomlands. Skärpningen kan göra stor skillnad för många utsatta ungdomar.

Samtidigt är det viktigt att inte glömma bort det förebyggande arbetet. När våld kommer in i bilden har det redan gått för långt. Många gånger börjar konflikterna i ett tidigare stadium. Det kan ­handla om att flickorna hindras från att delta i skolans simundervisning eller ­hindras från att följa med på utflykter med fritids.

Instanser måste samarbeta

Sådana signaler måste tas på allvar från vuxna i omgivningen. För en del familjer kan samtal och stöd göra skillnad. För ­andra krävs andra typer av åtgärder. ­Utredningen ”Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap” kom för två år sen och visar att det finns ett stort behov av ökat samarbete mellan socialtjänsten, skolan och fritids.

Låt oss därför se till att den här ­minnesdagen handlar om de konkreta ­åtgärderna som faktiskt gör skillnad.

Följ ämnen i artikeln