Vården kräver mer resurser
I Halland har vårdpersonalen blivit erbjuden att skippa semestern för 30 000 kronor. Personalbristen är som i resten av landet för stor.
Antalet sökande till omvårdnadsprogrammet är rekordlågt. Vården och omsorgen är inga attraktiva jobb bland unga.
Det är kanske inte så märkligt. Arbetstiderna är ofta obekväma och många tvingas arbeta ofrivillig deltid. Det är slitsamt för kroppen och barnomsorgen passar inte alltid. Till råga på allt är lönen låg.
Personalen, uteslutande kvinnor, har länge subventionerat verksamheten med sina låga löner. Men nu verkar nyrekryteringen strypas. Från politiskt håll är det tunt med idéer, trots att det är just samhället som beställer och betalar för tjänsterna.
Demografin talar sitt tydliga språk. Äldre kommer att utgöra en allt större del av befolkningen – som kräver mer vård och omsorg. Kombinationen med färre intresserade av vårdyrket kommer att få enorma effekter framöver.
Det är inte utan att man undrar hur det är tänkt att borgerlighetens lösningar ska råda bot på problemet. Finansminister Anders Borg uttryckte härom veckan den något märkliga ståndpunkten att kommunerna och landstingen har varit för dåliga på att löneförhandla. De anställdas löner hade gott kunnat hållas nere ytterligare, menade han.
Och arbetsgivarorganisationen Almega tycker det här med reglerad semester är överskattat. Därtill har regeringen valt att på ombestämd tid skjuta på vallöftet om betald specialistutbildning för sjuksköterskor.
Det finns en annan metod. Den är effektivare men också avsevärt dyrare. Det handlar om anställningarna. De måste vara säkrare, bättre betalda och betydligt fler.