Löfven vill stärka de unga i Sverige

Det är två veckor kvar till valet. Många frågor står på spel. Åtta år med fyra högerpartier vid rodret har satt djupa spår i det svenska samhället. Ikväll frågades Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven i SVT om vad han vill driva för politik om han får förtroendet att leda Sverige.

Ämnena skiftade snabbt från den ena sakfrågan till den andra och programmet var för det mesta väldigt rörigt. Frågan är om väljarna blev klokare av formatet. Poängen måste väl ändå vara att begripa vad partierna går till val på än att få en uppvisning av munhuggande mellan programledare och gäster.

När Löfven fick de frågorna han bottnade i tog han kontroll över utfrågningen. S-ledaren svarade tryggt i frågor om industrin och arbetsmarknaden. Han går till val på full sysselsättning och på att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det ska satsas på skogsindustrin, det ska anställas fler inom välfärden. Fler lärare i skolan och fler undersjuksköterskor i äldreomsorgen. Men det var framförallt en särskild målgrupp han talade sig varm om: ungdomarna.

I dag är de unga långtidsarbetslösa tre gånger så många som när den moderatledda regeringen tillträdde 2006. Alliansens dyra lösningar som sänkt restaurangmoms kan ha gett max 4000 jobb.

- Svenska folket betalar för fyra jobb men får ett, sa s-ledaren.

Löfven vill i stället se åtgärder i form av en 90-dagars garanti. Är man ung ska man erbjudas en möjlighet att arbeta eller studera inom högst 90 dagar.

Och kanske ville Löfven också tydligt markera mot Fredrik Reinfeldts inställning mot de arbetslösa. När Reinfeldt blev utfrågad i SVT för mer än en vecka sedan kunde han inte svara på frågan om han känner någon som är långtidsarbetslös. Inte heller kunde han svara på frågan om han vet vad det innebär för en människa att vara utan jobb.

När frågan om arbetslöshet kom upp under kvällen svarade därför Löfven med att hänvisa till egna erfarenheter.

- Jag kommer ihåg min ungdom. Jag var arbetslös i en månad. Och sista veckan var hemsk, sa han.

När det gäller miljöfrågan har Löfven fortfarande svårt att uttrycka en progressiv åsikt. Han fastnar lätt i att bli en kärnkraftskramare. Här måste han helt enkelt frigöra sig från system som inte fungerar. Sveriges ungdomar uppskattar säkert partiets prioritering av jobben och rättvisefrågor. Men man ska nog inte underskatta de ungas engagemang för miljöfrågan. 

Följ ämnen i artikeln