Sabotage mot LAS gör dig rättslös
Stefan Löfven måste markera var gränsen går
Det har snart gått två år sedan Stefan Löfven i en partiledardebatt försökte föra in lagen om anställningsskydd i Metoo-debatten. Ni minns förmodligen hur det gick.
Det blev ett herrans liv på landets ledarsidor och i sociala medier.
"Vilken nolla. Här pratar vi om sexuellt våld och så kommer han dragande med LAS. Typiskt sossegubbar".
Problemet är att Löfven hade en poäng. Sexuella övergrepp till stort del handlar om makt och maktlöshet, och arbetslivet är en scen för just makt.
Många vittnesmål under Metoo gällde just det.
Frågan om LAS och anställningstrygghet är inte en politisk symbolfråga eller ett maktmedel för facket. Den gäller vardagen och vanliga människor. Den handlar om att kunna säga ifrån och om att kunna dra gränser. Precis det Stefan Löfven försökte säga.
Anställda kan säga ifrån
Det är inte svårt eller dyrt att säga upp personal i Sverige. Men det är dyrt att sparka någon utan att ha sakliga skäl, och det är utmärkt. Det innebär till exempel att man kan säga ifrån när arbetsvillkoren är orimliga eller när chefen kränker någon.
Som en följd av Januariavtalet pågår just nu en utredning av anställningsskyddet. I förra veckan berättade tidningen Arbetet att man funderar på förslag som riskerar att förändra allt. Utredningen vill göra det omöjligt att ogiltigförklara uppsägningar på företag med mindre än 15 anställda.
Undantagen skulle vara om den anställde kan bevisa att det handlar om diskriminering eller brott. Det kan vara lättare sagt än gjort.
I ett slag riskerar anställda på en stor del av arbetsmarknaden att bli rättslösa. Det är oacceptabelt.
Ballansen ska inte rubbas
Januariavtalet säger att anställningsskyddet ska förändras, och att kostnaderna för att säga upp personal på mindre företag ska sänkas. Men det säger också att den grundläggande balansen på arbetsmarknaden inte ska förändras. Det är omöjligt med det förslag som nu läckt ut.
Att ge cheferna på företag med mindre än femton anställda ett fribrev strider mot den uppgörelse som gjordes för ett år sedan. Det strider mot de löften Stefan Löfven gav i valrörelsen och stå i direkt strid med socialdemokratiska kongressbeslut.
Dessutom skulle det dela arbetarrörelsen och mycket väl kunna fälla regeringen. Ingen vill väl att Jimmie Åkesson ska få spela försvarare av vanliga arbetare?
Stefan Löfven och Socialdemokraterna behöver inte vänta in utredningen. De måste redan nu markera var gränsen går. De förslag som läckt ut frän LAS-utredningen ligger helt klart på fel sida. De kan lika gärna adresseras direkt till pappersåtervinningen.
Om Löfven har tänkt flytta gränsen och lägga fram utredningens förslag måste det socialdemokratiska partiet få säga sitt. Då krävs en partikongress.
Podden Jobbet är ett samarbete mellan Aftonbladets ledarredaktion och tidningen Dagens Arbetet. I det första avsnittet svarar statssekreterare Roger Mörtvik på Helle Kleins och Ingvar Perssons frågor, bland annat om skyddsombudens rättigheter.
Lyssna här eller där poddar finns.