Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Skolan är inte en sedelpress

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

RÄKNAR MED PENGAR En rad av de mer framträdande skolföretagen – omkring 80 procent – styrs av riskkapitalister.

9 AUGUSTI 2010. Friskolemarknaden

Friskolans tidiga drivkraft var idéburen. Framför allt handlade det om pedagogiska och undervisningsmetodiska alternativ. Det lever kanske kvar lite här och var.

Men i dag gäller det i huvudsak pengar. Stora bolag som glufsar i sig vad som finns på en potentiellt lönsam marknad. Och en lönsam affärsrörelse är vad friskoleområdet förvandlats till.

Skolan har, för att använda rubriken över Lars Ohlys och Rosanna Dinamarcas debattartikel i DN i går, blivit ”en sedelpress för aggressiva aktiebolag”.

Det är tyvärr ingen överdrift.

Riskkapitalister

En rad av de mer framträdande skolföretagen – omkring 80 procent – styrs av riskkapitalister. Ett exempel är Pysslingen, som Ohly och Dinamarca tar upp som ett exempel.

Ett annat stort bolag är Academedia med flera tiotusentals elever i ett hundratal friskolor. Academedia köptes tidigare i sommar upp av Wallenbergdominerade EQT för enligt uppgift omkring två miljarder kronor.

De pengarna plus en profit på 25 procent ska EQT få tillbaka när Academedia inom några år säljs vidare, i enlighet med riskkapitalbolagets affärsidé.

Fina vinster

Femhundra miljoner kronor i vinst på fyra, fem års verksamhet – det är en rätt god avkastning på eleverna och deras skolpeng.

Vänsterpartiet vill bromsa denna utveckling. Det vill inte Socialdemokraterna, som lagt sig platt för Miljöpartiet och vägrar se hur friskolevurmen utmanar jämlikhetstanken.

Ylva Johanssons besked var, när EQT–Academediaaffären höll på att göras upp, att det ”är bra om man gör ett ekonomiskt överskott så att pengar kan investeras för att förbättra skolan”.

Och i går sa Mona Sahlin i princip samma sak.

Något förbud mot bidrag till vinstdrivande skolor är inte aktuellt. Men ”ingen friskola ska få dumpa kvaliteten och samtidigt gå med vinst”.

Skolans värld segregeras

Det är sannerligen att underskatta direktörernas kreativitet.

Kvalitetsförbättringar och återinvesteringar, honnörsord i det vinstdrivande skolsystemet, är väldigt elastiska begrepp.

Academedia levererade vinster till sin förre ägare Skanditek/Bure och kommer med största sannolikhet att fortsätta så till EQT. Samtidigt som vinstmedlen slussas runt för att slutligen hamna i de största ägarnas fickor.

På liknande sätt ser det i regel ut på denna marknad oavsett namnen på skolföretagen och de vinsthungriga riskkapitalistbolagen. Allt medan skolans värld segregeras och betygsklyftorna växer mellan fattiga och rika.

KA