Ett glas irländskt öl för EU:s nya grundlag

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bjuder Bertie på öl när Göran kommer på besök? Den irländske och svenske statsministern hör till veteranerna bland EU-ledarna och känner varandra väl. Ändå lär det bli ont om tid för småprat i någon av Dublins många pubar när Göran Persson träffar Bertie Ahern den 22 januari.

Det är synd. Den irländska pubstämningen säger en hel del om landets taktik som EU-ordförande.

För drygt sju år sedan reste jag till Dublin för att ta reda på planerna inför den gröna öns förra EU-ordförandeskap. Det var inte så märkvärdigt som i Bryssel, Berlin eller Paris. Ingen halade fram långa tabeller med detaljkommentarer. Några huvudprioriteringar att hålla sig till, det var allt.

Efter ett par öl nära utrikesdepartementet frågade jag en av EU-samordnarna hur de löste interna konflikter.

– Det är enkelt, svarade han och tog ytterligare en klunk Guinness. När vi kör fast med finansministeriet till exempel så avbryter vi mötet. Sen går vi till puben efter jobbet. Då brukar det mesta ordna sig.

Goda personliga relationer, lyhördhet, inte så mycket egen prestige. Det var receptet när irländarna den gången lade grunden för Amsterdamfördraget. Nu har de fått hand om de kapsejsade förhandlingarna om EU-konstitutionen.

Efter sammanbrottet i Bryssel före jul spelade Bertie Ahern skickligt ned förväntningarna. Det här kommer att ta tid, var budskapet.

Nu är det däremot full fart. Den irländske premiärministern har redan träffat sin belgiske kollega och ska snart träffa övriga nyckelländer.

Redan om två veckor måste Göran Persson ge besked om den svenska linjen. På toppmötet före jul återstod till slut en handfull frågor. I det enskilda samtalet med Silvio Berlusconi tryckte statsministern särskilt på medborgarnas rättssäkerhet (exemplet med somaliesvenskarna avskräcker) och på nationell vetorätt när det gäller avregleringar och privatiseringar. Han ville också stryka texten om att EU ska utveckla ett gemensamt försvar.

Det blev inte någon överenskommelse och frågorna står därför kvar till Dublinbesöket. Däremot anser den svenska regeringen att övriga försvarstexter är klara. Det är synd, där finns de långtgående formuleringarna om försvarsgarantier och solidaritet mot terrorism som hotar alliansfriheten.

En naturlig reflex för de svenska förhandlarna är att inte bråka om frågor som är svåra att få igenom. Mot det står valet till Europaparlamentet i juni.

Göran Persson får lättare att värva röster om han tar upp rätten till fackliga sympatiåtgärder över gränserna och skärpningar av miljömålen. Blir försvarsgarantierna kvar kan det däremot blåsa ordentlig motvind i valkampanjen.

Andra länder kommer att slåss för sina intressen. Vare sig sakfrågorna eller debatten gynnas av att Sverige ligger alltför lågt när förhandlingarna om EU:s framtid åter tar fart.

Däremot gör de svenska förhandlarna klokt i att unna sig en Guinness då och då tillsammans med sina irländska kollegor. Det är bra både för trivseln och för inflytandet.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln