Gubbarna behöver fler yngre kolleger

”Sanningen är väl att uppdragen blivit reträttposter för de politiker som pensionerats från vanliga uppdrag”

Gamla gubbar som sitter och dammar bakom skranket.

Bilden av de svenska nämndemännen är faktiskt sann. Nästan hälften av dem är pensionärer.

Ändå är de valda av de politiska församlingarna för att representera hela folket när fildelare och småtjuvar döms för sina brott. I till exempel tingsrätten dömer en juristutbildad domare tillsammans med tre nämndemän.

Domen avgörs av majoriteten. Tre gamla gubbar kan rösta ner en domare.

Nu vill sex av tio domare ha bort de politiskt valda nämndemännen.

I en SVT-undersökning underkänner domarna lekmännen på flera punkter. Nämndemännen väljs av kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige och de är oftast gamla lokalpolitiker. ­Sanningen är väl att uppdragen blivit reträttposter för de politiker som pensionerats från vanliga uppdrag.

70 procent av domarna tycker att nämndemännen helt enkelt är för gamla.

Nu säger också justitieminister ­Beatrice Ask att hon vill se över systemet med nämndemän och det kan ­säkert behövas. Men det innebär inte att juristerna ska ta över domstolarna. Att de har den tekniska kunskapen innebär inte att de har förståelse för samhällets alla företeelser. Juristerna måste döma tillsammans med representanter från hela samhället.

Det handlar egentligen inte om att sätta någon övre åldersgräns, även gamla människor ska självklart vara nämndemän. Men de behöver fler yngre kolleger. Det är möjligt att höjda arvoden kan få fler i arbetande åldrar att ställa upp.

Kanske är det också partierna som ­måste ta större ansvar för vilka de utser till nämndemän.

Följ ämnen i artikeln