Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Många är skyldiga till SD:s framgång

Trygga människor röstar inte på SD och Jimmie Åkesson.

22 SEPTEMBER 2014. Riksdagsvalet

Efter en valrörelse som till ­stora delar handlade om Sverige­demokraterna har vi nu en ­eftervalsdebatt om samma sak.

Många till vänster ser en förklaring till Sverigedemokraternas framgångar i de ökade klyftorna under regeringen Reinfeldt. Med allt fler arbetslösa och fallande skolresultat har en vanmakt skapats som gett grogrund för Sverigedemokraternas enkla lösningar och syndabocksretorik.

Lösningen på problemet blir i så fall traditionell social­demokratisk politik för jobb, bostäder och sammanhållning. ­Trygga människor röstar inte på fascister.

Det ligger en hel del i den förklaringen.

Men det är knappast hela sanningen.

Terrornojan växer

Fascismen växer i nästan alla Europas stater. Brunsvarta partier har vuxit sig starka i rika länder som Norge och Danmark, liksom i fattigare, som Grekland och Ungern.

Det är inte bara i utanför­skapets Sverige som Sverige­demokraterna växer, med 12,9 procent finns de i alla samhällsgrupper.

Det finns knappast några enkla svar på varför.

En ledtråd är möjligen att vi efter 11 september ständigt bombarderas med berättelser som ställer västvärlden i konflikt med islamistiska extremister. Terrornojan griper omkring sig, även i vårt samhälle.

Och rädsla har alltid varit bränsle för högerextremism.

En annan förklaring är att det snart är 70 år sedan andra världskriget tog slut. De med egna minnen av europeisk ­fascism är snart borta.

Och den som glömmer sin historia riskerar att återupp­repa den.

Blir en del av vardagen

Vi känner inte längre igen de fascistiska dragen hos dagens brunsvarta rörelser. I stället normaliseras partier som Sverigedemokraterna och blir en del av vardagen.

Vissa kopplar Sverigedemokraternas framgångar till att det kommer fler flyktingar från ­Syrien. Det är ett tveksamt samband, partiets uppgång inleddes innan kriget börjat. Och i länder som nästan inte tar emot några flyktingar står extrem­högern stark.

Ytterligare en dimension i det svenska valet var att ­Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gjorde Sverigedemokraterna till huvudmotståndare. De ville inte ha en valrörelse längs den traditionella ­höger-vänsterskalan vilket ofrivilligt gav Sverigedemokraterna huvudrollen.

Det blev alla mot dem.

Misstro och rasism

Detta, liksom att Fredrik Reinfeldt lyfte invandringsfrågan i sitt sommartal, spelade stor roll både för hur medierna skildrade valrörelsen och sista veckans partiledardebatter.

Svenska väljare är väl pålästa och vet vad de gör. De som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det för att de tycker som partiet.

Svaret på Sverige­demokraternas uppgång handlar ytterst om ­politik, inte valtaktik eller spel.

Jimmie Åkesson (SD) hämtar sin kraft ur två källor, den vardagliga rasismen och misstron mot politiker.

Det kanske inte är hela svaret, men om vi vill att Sverigedemokraterna ska minska är det nog där vi behöver börja.

Följ ämnen i artikeln