Förbjud friskolornas köer, Anna Ekström
Socialdemokraterna tar över skolan igen
Olof Palme gjorde det. Ingvar Carlsson gjorde det. Och Göran Persson gjorde det också. Det brukar sägas att den som vill bli partiledare för Socialdemokraterna – och landets statsminister – först måste tjänstgöra som minister på utbildningsdepartementet. Den som är förtjust i kremlologi kan påminna sig om det nu när Socialdemokraterna återerövrat utbildningsdepartementet och installerar Anna Ekström som utbildningsminister.
De tidigare tre ministerposterna på utbildningsdepartementet bantas nu till två, och Anna Ekström ansvarar nu för hela skolgången från förskola till gymnasiet och vuxenutbildningen. Det är på tiden. Kärnfrågorna i skolpolitiken är kunskap och jämlikhet och då krävs det en socialdemokrat, oavsett hur kringskuren hon är av det sakpolitiska program som tagits fram ihop med miljöpartister, liberalpartister och centerpartister.
Ekström kommer att få basa över ett departement som, enligt mittenöverenskommelsen, ska se till att de nationella proven rättas centralt, att fler undermåliga skolor stängs, fler lärarassistenter och speciallärare kan anställas och att barn får bättre och tidigare stöd.
Det är bra politik för att komma åt delar av problemen i skolan men det intressantaste är kanske vad som inte nämns i överenskommelsen: segregationen. Och segregationen är – tillsammans med likvärdigheten och lärarbristen – den svenska skolans allvarligaste problem.
Konkret innebär skolsegregationen att allt fler barn går i skolor med elever som liknar dem, både socioekonomiskt och etniskt. I spåren av det följer en skola där elevernas betyg i allt högre grad påverkas av det sociala arvet - vilka dina föräldrar är. Vi har en skola som allt hårdare sorterar i vinnare och förlorare, från förskola till gymnasieexamen. I flera forskningsstudier har det belagts att den ökade skolsegregationen i hög grad beror på vårt skolsystem med fri etableringsrätt för friskolor, skolval med kösystem, skolpeng som går till elevens skola och möjlighet till obegränsat vinstuttag för aktiebolagsskolor.
Det löser man inte genom att ge medelklassen skatteavdrag för läxläsning, inte genom att sätta betyg när barnen är små eller genom kräva att de tar av sig kepsen och gör honnör inför försteläraren. Nej, det kommer krävas helt andra prioriteringar. Att våga ifrågasätta hur dagens skolval fungerar är en.
Även om överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna utesluter att regeringen driver vinstförbud eller vinstbegränsningar i välfärden så finns det andra sätt att angripa frågan. Måste skolpengsystemet se ut som i dag? Måste det vara så lätt att etablera nya friskolor?
När Anna Ekström ledde den statliga skolkommissionen drev hon att dagens kösystem till friskolorna ska avskaffas.
I stället skulle platserna på skolan fördelas genom lottning. Dessutom föreslog hon att närhetsprincipen för kommunala skolor skulle kunna ersättas med lottning från årskurs 7 – om antalet sökanden till en skola överstiger antalet platser.
Det är dags att damma av de idéerna igen.
Om Sverige inte klarar av att skapa en skola som klarar att förmedla kunskap till alla barn undergrävs på sikt idén om jämlika medborgare med förmåga att fullfölja sina demokratiska plikter. Om vi är överens om att kunskap ger frihet så dömer den svenska skolpolitiken i dag stora grupper barn till ett liv i bur.
– Vi väljer en annan väg, sa Stefan Löfven när han på förmiddagen i dag höll sin regeringsdeklaration i riksdagen.
Inget mindre än det bör vara ledstjärna för Anna Ekström.
• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!