Jämlikhet blir frågan 2012

Publicerad 2012-01-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den prestigefyllda tidningen Financial Times spår att jäm­likheten blir en av de stora ­definierande frågorna 2012. ”Vår fredliga samexistens med ojämlikheten kommer att ta slut”, skriver Moisés Naím. ”Kraven och löftena att bekämpa den kommer bli kraftigare och mer vitt spridda än de har varit sedan slutet av kalla kriget”.

Financial Times konstaterar att stora klyftor leder till instabilitet och våld samt skadar ett lands konkurrenskraft.

USA, Frankrike, Ryssland, Taiwan, Mexiko, Egypten och Sydkorea går alla till val under 2012. I alla dessa länder kommer ojämlikheten att bli en stor fråga. Även där den tidigare tagits som en självklarhet. Det blir ändring 2012. 

Hoppsan! Och detta säger alltså en ­officiell spaning från en affärstidning.

Det var ju rätt nyligen som samma ­Financial Times (om än motvilligt och med brasklappen att alla Europas ­nuvarande finansministrar är rätt ­kassa) utnämnde Anders Borg till den bäste av dem. Vi kommer med andra ord gå från ett 2011 där Anders Borg var Europas bäste finansminister till ett 2012 där jämlikheten står högst på ­agendan.

Det kommer bli ett rejält skutt för världen.

Minst sagt.

Anders Borg har sina kvaliteter. Men han kan knappast anklagas för att driva på för jämlikhet eller ta till sig den ­ekonomiska forskningen på området.

Tvärtom.

Vi vet i dag att stora klyftor var en ­bidragande orsak till finanskrisen.

I december kom självaste OECD med ­rekommendationer till världens ­reg­eringar om att minska klyftorna.

Anders Borg har gjort precis tvärtom.

OECD konstaterar också att Sverige är ett av de länder där ojämlikheten har ökat mest.

Om Financial Times har rätt och 2012 blir det år när Anders Borg kommer tvingas stå till svars för sin politik, lär det bli ett intressant år.

Även för Anders Borg.

Det kan ju inte vara så kul att framställas som en hästsvansad mansgud hela tiden och aldrig få några frågor från medierna om det man faktiskt gör.