327 000 invandrare säger de ja eller nej?

Att vänta och se är en feg lösning för ett av Europas rikaste länder. Ska vi säga till våra fattigare grannar, som Estland, Litauen, Tjeckien, Polen, att ”ni får ta smällarna, så väntar vi och ser tills det gynnar oss att gå med”?

Mona Sahlin är som alltid frispråkig och tydlig när hon talar med väljarna. I den fullpackade aulan på Komvux i Sundsvall, där nej-anhängarna och de osäkra verkar vara många, ställer hon frågan:

– Vad är det vi ska vänta och se på? Vi har sett euron i hög- och lågkonjunktur, i krig och fred, när EU haft vänstermajoritet och borgerlig, det har inte blivit valutaspekulation, projektet har inte kraschat. Nu måste vi bestämma oss – ja

eller nej.

Frågorna är många, de handlar mycket om priser, om allt blir dyrare, om jobben blir färre, om den offentliga sektorn måste bantas, varför folket måste bestämma i en fråga som är så svår att politikerna inte kan ge klart besked.

Mona Sahlin svarar, rättar till missförstånd, säger ibland att ”så här tror jag, du tycker annorlunda, okej”.

För henne är samarbetet i EU viktigast. Att vi i Europa, så beroende av varandra, hjälps åt, drar åt samma håll, är solidariska som grannar och unionsmedborgare.

– Ta miljöfrågorna. De är gränslösa, dem kan vi inte klara nationellt. Valutan är lite samma sak. Valutaspekulanterna är vår tids nya miljöförstörare. Försvaret mot deras ”föroreningar” måste också vara gemensamt.

– Jag röstar ja för att jag är socialdemokrat, demokrat och kvinna. Jag vill att EU ska bli mer socialdemokratiskt, mer demokratiskt och att kvinnor i andra länder ska få samma möjligheter som jag har. Det ska vi bidra till, solidariskt, säger hon och hastar vidare.

På Flexum, ABF:s studiehem för flexibelt lärande, väntar en grupp invandrare och arbetslösa som pluggar svenska, engelska och webbkurs. Stämningen är vänlig, lite avvaktande men några ja-knappar signalerar att flera redan tagit ställning.

Över 327 000 invandrare, flyktingar, utländska medborgare folkbokförda i Sverige och som bott här i tre år har rätt att rösta i folkomröstningen.

– Det är första gången i EU:s historia som icke medborgare får rösta, säger integrationsminister Sahlin.

– Det är jag väldigt stolt över. Vi som bor här är ju alla svenskar. Och vi som är med i EU, det är ju vi som är EU. Det är inte vi och dom, utan vi. Då ska vi naturligtvis vara med och bestämma, också om euron som betyder så mycket för vår ekonomi och välfärd.

Demokrati- och integrationsminister Sahlin är övertygad och övertygande. Det är klart att vi ska vara med och bestämma om framtiden i det nya Europa. Och det är dags att bestämma här hemma. Ja eller nej, inte vänta och se.

Följ ämnen i artikeln