Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kvällsersättning – ett krav alla förstår

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En oreglerad, otrygg och lågbetald arbetsmarknad

Vill ha ob Videomixanställda Frida Risberg och kollegorna Jenny Magnusson och Petra Gillberg träffade Per Strandquist, ombudsman på handel, för att få mer information om blockaden.

15 september 2007. Videomix Syd är inte något litet företag. De 13 butikerna i södra och västra Sverige har tillsammans närmare 250 anställda. Det verkar i en sektor av ekonomin?–?handel och privat service?–?som växer. Många av de anställda är unga, många jobbar deltid.

Det är i företag som Videomix de nya jobben ska komma.

Sedan i torsdags är det konflikt vid tre av Videomix butiker. I Kristianstad, Landskrona och Falkenberg har Handelsanställdas förbund förklarat arbetet i blockad och tagit ut de anställda som är medlemmar i strejk.

”Maffiametoder”

Scenen känns igen. Blockadvakter med flygblad och ilskna representanter för företaget.

”Maffiametoder som i Ryssland 1940”, säger företagets ägare, enligt tidningens Handelsnytt. Det låter hotfullt, om än en smula obegripligt.

Från andra arbetsmarknadskonflikter vet vi däremot att de anställda ofta utsätts för ett hårt tryck från arbetsgivare.

Ändå kommer knappast Videomix att utvecklas till en ny salladsbar eller Vaxholms-konflikt, och orsaken är ganska enkel. De krav de anställda och facket ställer är lätta för alla att förstå.

Ob-tillägg prioriteras

Framför allt handlar det om ersättningen för obekväm arbetstid. Butikerna håller öppet till klockan 23 på kvällen. Ändå betalas i dag inget ob-tillägg. I stället har företaget ett bonussystem där personalen kan få extra betalt om affärerna går bra. Det strider mot seden på svensk arbetsmarknad, och det går helt på tvärs mot principerna bakom de handelsanställdas avtal. Där är frågor om ersättningen för obekväm arbetstid något de anställda prioriterat.

Ändå anser alltså ledningen för Videomix att företaget ska gå en annan väg än konkurrenterna och att facket och de anställda vackert får acceptera detta.

Att kräva att företaget arbetar efter de principer som den övriga marknaden accepterat avfärdas som maffiametoder.

Att skriva under ett avtal med väsentligt sämre villkor för de anställda på Videomix än för andra vore ett svek mot fackets medlemmar. Men det skulle också vara ett brott mot en grundtanke på svensk arbetsmarknad, nämligen att nationella kollektivavtal garanterar rimliga konkurrensvillkor för olika företag.

Öppnar för otrygghet

Att ge upp inför företagsledningens vägran att acceptera branschens villkor vore samma slags svek.

I båda fallen skulle dörren öppnas till en oreglerad, otrygg och lågbetald arbetsmarknad där arbetsgivare inom till exempel service- och handelsbranscherna kan dra fördel av osäkerheten för att dumpa villkoren.

Det är därför fackföreningsrörelsen slår vakt om konflikträtten. Och det är därför som borgerliga politiker och direktörerna på Svenskt Näringsliv vill begränsa den.

IP

Följ ämnen i artikeln