Europafacket ryter till om gentesterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mannen berättade att han bar på arvsanlag för en allvarlig sjukdom när han sökte jobb. Företaget strök honom från listan av kandidater, trots att han själv inte löpte någon risk att bli sjuk. Det var barnen som var i riskzonen.

En kvinna fick massor av lovord av sina chefer och blev befordrad. Strax efteråt talade hon om att ett gentest visade anlag för en hjärnsjukdom. Då fick hon sparken.

Den brittiska organisationen Gene Watch redovisar exemplen i sin rapport ”Genetic Testing in the Workplace”. Händelserna inträffade i USA, som har en annan arbetsrätt än Sverige.

Ändå är riskerna stora även hos oss. Forskare och debattörer varnar för ett nytt klassamhälle när modern genteknik utnyttjas i vinstsyfte. Människor med riskanlag får svårare att söka jobb och teckna försäkringar.

Även arbetsmiljöarbetet kan försvåras, varnar Gene Watch. Det är frestande att testa anställdas känslighet för farliga ämnen. Då kan företagen slingra sig undan dyra åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

”Ingenting motiverar genetisk kartläggning”, röt Europafacket förra veckan. Snart lägger EU-kommissionen fram förslag om hur anställdas personuppgifter ska skyddas. Europafacket kräver att det ska innehålla ett förbud mot gentester.

Företagen tycker annorlunda. När kommissionen bad om synpunkter sa arbetsgivarna tvärnej till europeisk lagstiftning. Det är en nationell fråga, hävdade de. I bakgrunden finns starka ekonomiska drivkrafter.

Det märks redan i Sverige när kostnaderna för sjukskrivningarna ökar. Redan hälsotestar var tionde kommun människor innan de anställs, enligt tidningen Kommun Aktuellt. Var fjärde kommun diskuterar att införa sådana tester. Många företag begär utdrag från försäkringskassan. Har du varit borta mycket tidigare, minskar chansen att få ett nytt jobb.

Genetisk kartläggning går längre än dagens hälsokontroller. De handlar om något som kanske kan drabba oss i framtiden, inte om vår hälsa här och nu.

När tusenlapparna i minskade sjukkostnader fladdrar framför ögonen är det svårt att hålla huvudet kallt. Medicinska företag och vi i medierna braskar på om gener som ökar risken för hjärtinfarkt, bröstcancer och andra sjukdomar. Personalchefer som vill få ned frånvaron kan lätt frestas att fråga nyanställda om de testat sig. Det slår orättvist och kan dessutom skrämma människor från viktiga undersökningar på vårdcentraler och sjukhus.

På den förra LO-kongressen avstyrkte landssekretariatet motionskrav om en särskild handlingsplan för gentekniken. LO-rapporten om jämlikhet, som presenterades förra månaden, tar upp den genetiska informationsrevolutionen i sin omvärldsanalys. Det är däremot ont om konkreta förslag mot de nya klyftor som uppstår när kartläggningen av arvsanlagen blir vanligare.

När kommer LO, TCO och Saco att följa Europafackets exempel och ställa tydligare krav om genetisk integritet på den svenska regeringen?

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln