Samma regler måste gälla för alla spelare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ska man följa korkade regler?

Visst är EU:s budgetkrav stelbenta. Fotbollsälskaren Bosse Ringholm har ändå rätt när han säger att man inte kan ändra reglerna under pågående match. En domare får inte fega ur och strunta i offsidereglerna bara för att några spelare ser ruskigt ilskna och starka ut. Villkoren måste vara lika för alla.

Därför gör EU-kommissionen rätt som tar bråket om stabilitetspakten till domstol.

Till och med dess ordförande Romano Prodi har kallat kraven "korkade". Då måste det vara okej att åter låta budgeten gå med större underskott än den magiska gränsen på 3 procent av BNP, hävdade Berlin och Paris i höstas.

Ekonomin går trögt och behöver stimulans.

Så får ni inte göra, kontrade kommissionen och flera små länder. Irland och Portugal har tvingats till smärtsamma besparingar för att klara kraven. Då kan inte plötsligt andra regler gälla för de stora länderna.

EU:s finansministrar struntade i det. En majoritet gav Tyskland och Frankrike mer tid att få ordning på ekonomin, trots att det sannolikt strider mot unionens grundlag. Beslutet den 25 november förra året kastade in unionen i en djup kris. Den usla stämningen mellan länderna bidrog till att det inte blev någon ny grundlag på toppmötet i december.

Nu tar kommissionen till hårdhandskarna. Romano Prodi och hans kollegor bestämde sig i går för att klaga hos EU-domstolen. Det blev ingen omröstning, trots att kommissionärerna stod under stark press. De ledamöter som ville ha en långsammare process nöjde sig med röstförklaringar.

De tyska och franska finansministrarna kommer inte att få skaka galler. Väljer domstolen att gå emot ministerrådet upphävs bara beslutet, och frågan måste tas upp på nytt.

Gårdagens beslut är ändå dramatiskt. Det är sällsynt att en så het politisk strid avgörs av juristerna i Luxemburg. Konflikten mellan kommissionen och de stora länderna trappas upp.

Nu får vi en öppen prövning av vad som gäller. Det visar varför gemenskapsmetoden med starka institutioner är bättre än mellanstatlighetens korridormygel.

Hos det irländska ordförandeskapet måste beskedet ändå skapa oro. Planerna på en ny konstitution kan smälta bort som snö i hällregn om länderna vill avvakta domstolsprocessen. Om sex månader kanske EMU får en helt annan tolkning än den som regeringarna gjort hittills. Då kan det plötsligt bli aktuellt att ändra grundlagen igen. Varför då komma överens redan i vår?

Dessutom påverkas irländarnas arbete med att hitta en ny ordförande för kommissionen. Nu blir de stora länderna ännu mer angelägna att finna någon som inte bråkar för mycket. Knappast en beskrivning på förhandsfavoriterna - spanjoren José Maria Aznar, belgaren Jean-Luc Dehaene eller Finlands Paavo Lipponen. De kommer dessutom från tre länder som gick emot finansministrarnas beslut i november.

Det skulle inte förvåna om Tyskland och Frankrike plötsligt drar fram en mer lydig kandidat ur hatten.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln