Gratisarbete är inget svar

Omröstning Riksdagens röstade ja till arbetsmarknadsutskottets förslag att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3.

Det finns, brukar statsminister Fredrik Reinfeldt säga, inga perfekta reformer. Men det finns däremot reformer som absolut misslyckas. Reformer som varken tar hänsyn till människors livssituation eller till samhällets möjligheter att utvecklas.

Reformer som inte borde ha genomförts, och som snarast borde förändras.

Fas 3 i det regeringen kallar jobb- och utvecklingsgarantin är en sådan reform.

Riksdagen vill ha besked

Åtgärden – redan namnet ­låter som en långt gången sjukdom – har inte bara misslyckats med att erbjuda långtidsarbetslösa människor arbete eller ­utveckling. Den har dessutom blivit ett geschäft för mindre ­seriösa entreprenörer, och till ett slags politiskt bedrägeri där enskilda får betala priset.

I går uppmanade riksdagens majoritet regeringen att stoppa anvisningen av platser i fas 3. Riksdagsmännen vill snarast ha besked om vad regeringen tänker göra för att komma till ­rätta med de missförhållanden som råder.

Oansvarigt, ropade moderaten Tomas Tobé i arbetsmarknadsministerns frånvaro. Oppositionen har läst för många tidningsartiklar, fick vi veta.

Frågan om långtidsarbetslöshet är svår. Arbetslöshet bryter ner människor, och långvarig arbetslöshet skapar trösklar. ­Socialdemokratiska regeringar har inte haft några bra svar. Människor har lämnats utanför arbetsmarknaden och arbets­gemenskapen.

Men att tvingas till gratis­arbete utan slut – fas 3 – är inget svar.

En del arbetsuppgifter i fas 3 har anklagats för att vara ­konstruerade. Andra för att tränga undan vanliga jobb där det borde utgå lön.

Men framför allt leder fas 3 ­inte till jobb. Förra månaden lämnade en dryg procent fas 3, för arbete eller studier.

De allra flesta blir dock kvar, år efter år. Och det blir fler för varje dag.

För några månader sedan blåste arbetsmarknadsminister Hillevi Engström till försiktig reträtt. Viss utbildning ska tillåtas, ersättningen till arrangören ska justeras och kontrollen av arbetsgivare ska bli lite hårdare. Marginella förändringar.

I praktiken gav hon ändå ­stora delar av kritiken mot fas 3 rätt.

Politiken saknar stöd

Trots det vill regeringen alltså lappa och laga på systemet. Gratisarbetet ska fortsätta, liksom möjligheterna för driftiga arbetsgivare att tjäna pengar på arbetslösa. Utbildning för långtidsarbetslösa förblir undantag, och många arbetslösa kommer också i fortsättningen att tvingas söka socialbidrag.

Det är en politik som inte har stöd.

Det är dags för regerings­partierna att ta det på allvar.

Följ ämnen i artikeln