Glöm skatten – vinn väljare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TÄNK OM, MONA Varför inte, som ett tankeexperiment, lägga förmögenhetsskatten på hyllan. Det skulle öka ­chansen att vinna väljarnas förtroende och dessutom innebära att de allra rikaste villaägarna skulle tvingas betala mer.

Avgörande eller inte för utgången av ­förra riksdagsvalet – fastighetsskatten tycks aldrig förlora sin politiska sprängkraft.

Inget annat parti ville egentligen befatta sig med Kristdemokraternas ”avskaffande” av fastighetsskatten när Göran Hägglund gjorde allvar av sitt krav. Inte heller Anders Borg. Fastigheter utgör i de flesta länder en stabil skattebas av det enkla skälet att hus står där de står.

Gratispoäng för alliansen

När det nu återstår en månad till valet presenteras uppgörelser på löpande band, i går meddelade de rödgröna att de satsar en miljard extra på vården. Samtidigt som alltså mycket annat klarnar sitter oppositionen fortfarande fast i en ­exercis om fastig­hetsskatten. Det är att bjuda alliansen på gratispoäng.

Dels får statsminister Fredrik Reinfeldt tillfälle att spela landsfaderlig: ”Nu får de faktiskt prata ihop sig.” Dels kan regeringen lite i skymundan avhandla Hägglunds nästa steg: förslaget att även skrota fastighetstaxeringen.

Mona Sahlin har utlovat ett klart ­besked. Det bör komma snarare förr än senare.

Miljöpartiets utspel problematiskt

Den rödgröna uppgörelse som presenterades förra året var tydlig. I grunden den kommunala fastighetsavgiften så som gällt sedan 2008. Ovanpå den en skatt på 1 procent på taxeringsvärden över 4,5 miljoner kronor – dock aldrig mer än motsvarande 4 procent av inkomsten.

Justeringen som ska gälla efter de nya taxeringsvärdena 2012 lyckades Thomas Östros också göra begriplig.

När skatteunderlaget höjs flyttas också nivån för beskattningen upp så att fortfarande bara en bråkdel, 1,4 procent, av Sveriges alla villahushåll ska betala den extra statliga skatten. Detta ställde ­Vänsterpartiet till slut upp på.

Problemet, och det som säkerligen fått många att undra vad som ska gälla, är ­Miljöpartiets utspel angående förmögenhetskatten. En skatt som de rödgröna ­visserligen planerar att införa om de ­vinner valet men som först ska utredas.

Undanta fastigheter från förmögenhetsskatten, manar de gröna. De ska med, svarar S och V. Dubbelbeskattning, dubbelbeskattning, skräms de borgerliga.

Slopa förmögenhetsskatten

Varför inte, som ett tankeexperiment, lägga förmögenhetsskatten på hyllan. Det skulle öka chanserna att vinna väljarnas förtroende. Vilket också skulle innebära att den allra rikaste procenten villaägare, som med alliansens fastighetsavgift sänkt sina boendekostnader med 10 000 –20 000 kronor per månad, verkligen tvingas ­betala en extra skatteprocent efter valet. Det är värt att överväga – om alternativet är att det varken blir fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt.

Hälften kvar. Eller inget.

KA