Man kan inte lita på Ulf Kristersson
Moderaterna planerar att lämna energiöverenskommelsen
Den viktigaste uppgiften för partiledningen och partiet är att stärka förtroendet för Moderaterna under kommande mandatperioden.
Det slog Moderaternas eftervalsanalys fast när den i presenterades i mars. Enligt Mats Green, som ledde arbetet med valanalysen ska Moderaterna tillbaka till en position där man är ”ett pragmatiskt parti som sätter sakfrågor och genomförbarhet i fokus”.
Kärnkraften blir kvar
I går kom så besked från partiledaren Ulf Kristersson: Moderaterna planerar att lämna den svenska energiöverenskommelsen.
– Betrakta det inte som ett hot, utan snarare som ett löfte.
Det var för tre år sedan som Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna slöt ett avtal om svensk energiförsörjning. Överenskommelsen slog fast Sverige 2040 ska ha 100 procent förnybar energi, inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045 och att det får byggas tio nya kärnkraftreaktorer.
Moderaterna var jätteglada. Nu hade energipolitiken fått långsiktighet och man hade sett till att kärnkraften skulle finnas kvar under en lång tid framöver.
– Med den här uppgörelsen säkrar vi kärnkraften, sa partiets energipolitiske talesperson Lars Hjälmered efter att han satt sin signatur på avtalet.
Nu har Kristersson ändrat sig. Men inte om kärnkraften. Nej, han vill ha ännu fler kärnreaktorer – trots att marknadskrafterna gjort dem olönsamma – och kräver att ett ord i fempartiuppgörelsen ändras. Målet att Sverige ska ha 100 procent "förnybar" elproduktion 2040 ska ändras till "fossilfri" elproduktion.
Får han inte som han vill lämnar hans parti uppgörelsen. Det skulle långsiktigt skada förtroendet för svensk energipolitik hos hushåll och näringsliv.
Handlar om Busch Thor
Man ska ha klart för sig att Kristerssons ultimatum inte handlar ett dugg om energipolitik. Det handlar om att försöka jaga ifatt Ebba Busch Thor, som sakta men säkert gnager sönder Moderaternas högerflank.
Under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg retirerade Moderaterna från många klassiska högerfrågor och satsade allt på att framstå som pålitliga i frågor om landets ekonomi och hur landet skulle styras. Här ingick ett naturligt motstånd mot Sverigedemokraterna.
När Decemberöverenskommelsen - som från början var en borgerlig idé - sades upp undergrävdes den nya partiledningens auktoritet. När partiet sedan bytte fot om SD i förhoppning om att det skulle göra en moderat till statsminister spädde det på en misstanke om att partiet inte går att lita på. Det är därför Stefan Löfven är regeringschef i dag.
Nu öppnar Ulf Kristersson för att svika ytterligare ett avtal i hopp om ett litet skutt i opinionsmätningarna.
Krispartiet Moderaterna är ännu längre ifrån att vara det pålitliga parti deras valanalys efterlyste.