Dags för killar att äta p-piller

I femtio år har p-pillret gett kvinnor ökad frihet. Att kunna njuta av sex utan att oroa sig för att bli gravid har ökat kvinnors livskvalitet.

Men nu är det väl ändå dags att gå ­vidare och kräva något bättre? För trots den revolutionerade effekten som p-piller har haft kommer vi inte ifrån det faktum att preparatet ger flera ­bieffekter. Illamående, minskad sexlust, depression och humörsvängningar drabbar fler än en av hundra.

Precis som alla andra läke­medel passar olika sorters preventivmedel olika kvinnor. För de ­kvinnor som p-piller fungerar bra är det fantastiskt. Men det krävs trots allt två ­personer för att bli med barn. Därför är det inte rimligt att skjuta över ansvaret på ­enbart kvinnan.

Att det inte säljs p-piller för män beror inte på att de inte finns. Det handlar snarare om att läkemedelsföretagen har gjort bedömningen att marknaden är försvinnande liten. De hittills ­framtagna manliga p-pillren kräver fler ­observationsstudier innan de kan ­säljas på apoteken. ­Sådant kräver tid och kostar pengar. Den svala opinionen­ gör också säkert sitt.

David Tjäder, genusforskare vid Stockholms universitet, menar att det handlar om normer.

– Det är svårare att ­göra saker bekymmersamma för män. Det är ingen slump att manliga p-piller dröjer, har han sagt till tidningen ETC.

För kvinnor som inte vill äta hormoner finns det andra alternativ. Organisa­tionen RFSU driver just nu en informationskampanj om preventivmedlet ­kopparspiral. Det är en liten T-formad plastbit som är några centimeter lång, med koppartråd runt skaftet. Den sätts in i livmodern av barnmorska eller ­gynekolog. Spiralen innehåller inga hormoner men en del kan få rikligare blödningar vid menstruation. 

Att kvinnor får fler alternativ att välja mellan är positivt. Men det löser inte det faktum att det tyngsta ansvaret att skydda sig fortfarande vilar på kvinnan.

Följ ämnen i artikeln