Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vad sysslar de med på Vattenfall?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna har presenterat sitt program för ökad tillväxt. Perspektivet är inte bara ekonomiskt utan handlar också om att öka integrationen och skapa en utveckling som är socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar.

Kärnkraften ska avvecklas och energisystemet ska ställas om till förnyelsebar och effektivare energianvändning. Det kan finnas en målkonflikt mellan högre ekonomisk tillväxt och en miljömässigt och socialt hållbar tillväxt. Lösningen ligger i ny teknik, enligt tillväxtprogrammet.

Äntligen kanske den gröna tillväxten kan bli verklighet – det språng i utvecklingen som statsminister Göran Persson talade sig varm för när han tillträdde som partiordförande. Energieffektivisering är traditionellt sett en god svensk gren. Tyvärr har de senaste årens energiministrar inte sett det som så viktigt.

Ändå är det här som framtiden ligger. Senaste numret av Energimagasinet berättar att en EU-konferens om förnybar energi i Berlin nyligen slog fast att år 2020 ska 20 procent av all energianvändning vara från förnyelsebara källor.

Denna gröna energimarknad beräknas i dag sysselsätta ungefär 200 000 människor i Europa med en årlig investeringsvolym på 10 miljarder euro. I framtiden ser EU två miljoner nya arbeten, enligt Energimagasinet.

Nyckeln till detta tillväxtsprång ligger i en ”sammanhållen klimat- och energipolitik”, enligt socialdemokraterna. Konstigt nog ska arbetet starta först år 2007.

Jag trodde att det höll på.

Regeringen tillsatte för ett år sedan Bo Bylund som skulle förhandla fram en avvecklingsstrategi tillsammans med kärnkraftsindustrin.

Hittills har inte något konkret kommit ut, mer än en debattartikel av Bylund där han vädjade om att Sverige skulle tillåta högre egna utsläppskvoter av koldioxid.

Bylund resonerar klassiskt fel när han tror att all kärnkraft måste ersättas. Redan finns energieffektiv teknik som gör att vi kan minska elförbrukningen rejält. Det gäller bara att skapa en marknad för dessa produkter och ett skattesystem som stimulerar till mindre slöseri med elen.

På den punkten har socialdemokratins tillväxtprogram kommit längre.

”Vi ser Vattenfall som ett viktigt verktyg för energiomställningen”, skriver socialdemokraterna vidare.

Tyvärr tycks inte Vattenfall se sig självt som någon spjutspets i kampen för den ekologiskt hållbara energin.

Under senare år har statliga Vattenfall gjort miljarduppköp av energikonkurrenter i Europa. Omsättningen har, enligt Veckans Affärer, tredubblats på tre år.

Vattenfall är i dag större i Tyskland än i Sverige.

Vattenfall investerar i smutsig kolkraft som spyr ut mängder av koldioxid. Samtidigt restaurerar energijätten sina kärnkraftverk så att de genererar mer el. Helt på tvärs med vad svensk energipolitik går ut på.

Vattenfall lär också vilja köra i gång ett oljeeldat kraftverk i Stenungsund som skulle bli landets i särklass största enskilda utsläppskälla av farliga växthusgaser.

Miljöminister Lena Sommestad har öppet ifrågasatt Vattenfalls agerande. Ansvarig energiminister Leif Pagrotsky tiger.

Det är uppenbart långt till den sammanhållna energi- och klimatpolitiken.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln