Farligt att vara ung – på jobbet

RISKERAR LIVET En 24-årig man dog och en 19-årig man skadades för livet i olyckan vid Nordkalks ugn 
inne på SSAB:s område i Luleå i höstas. Arbetsplatsolyckor där unga dödas ökar för tredje året i rad. Unga får ofta de farligaste jobben och ansvaret för säkerhet på jobbet blir allt mer oklart.

måndag 30 juli Arbetsolyckor

I helgen klämdes en 26-årig kvinna till döds på sitt sommarjobb. Kvinnan fastnade mellan två 20 ton tunga kartongrullar inne på Iggesunds bruk.

En arbetskamrat blev ögonvittne till olyckan, men kunde inget göra. Flera kamrater försökte förgäves ge kvinnan första hjälpen, men när räddningstjänsten kom fram kunde man bara konstatera att hon var död.

Ska inte kunna hända

Polis och Arbetsmiljöverket får nu reda ut vad som hände. Olyckan inträffade när kvinnan skulle sätta ner en kartongrulle med en travers. Det är möjligt att hon kom åt på fel knapp så att rullen i stället gick i sidled. Men hur kunde hon stå så nära rullarna?

Frågorna blir många för en sådan här olycka ska inte kunna hända. Ingen ska dö på jobbet.

I sommar har Arbetsmiljöverket begärt åtalsprövning av en annan arbetsolycka med dödlig utgång. Den skedde i höstas i Nordkalks kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Utredningen har tagit tid eftersom en härva av olika entreprenörer arbetade med ugnen.

Sju skadades i november

Det var den första november som en stor kalkklump hade fastnat tvärs över ugnen och ett gäng arbetskamrater beordrades att ta bort den med hjälp av hackor och vatten. Sju personer skadades när het ånga och glödande kalk sprutade över dem.

Johan Löfroth hann fylla 24 år innan han några veckor efter olyckan dog av sina frätskador. Hans kompis Gustaf Seppelin Solli var 19 år, han överlevde men skadades svårt av kalken.

Åklagaren får nu avgöra om olyckan vid kalkugnen ska leda till åtal.

Får farliga uppgifter

Allt fler ungdomar dör på jobbet. Arbetsmiljöverkets stati­stik visar att dödsolyckorna bland ungdomar ökar för tredje året i rad.

Unga människor får ofta utföra de farliga jobben. De jobbar inte sällan för entrepre­nörer och underentreprenörer som tvingas stressa mellan olika uppdrag.

Olyckorna måste hindras

När arbetsmarknaden splittras upp blir säkerhetsansvaret mer diffust. När arbetare tvingas hoppa mellan jobb och

arbetsuppgifter blir deras kunskaper sämre.

Varje månad dör fem människor på sina arbetsplatser. Det dör en byggjobbare i månaden och det finns bara ett sätt att minska olyckorna.

Det förebyggande arbetet måste återupprättas. Arbetsmiljöverket måste få mer resurser. Stödet till arbetslivsforskningen måste öka.

Ingen människa ska riskera livet på sitt arbete.

Följ ämnen i artikeln