Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Gasläckan avslöjar en desperat Vladimir Putin

Energin är ett vapen som bara kan användas en gång

Gasläckan utanför Bornholm beror av allt att döma på sabotage.

"Troligtvis sabotage" sa Magdalena Andersson där hon stod på podiet i Rosenbads pressrum igår kväll. "En situation som vi tar på största allvar" sa Peter Hultqvist när han pratade med Sveriges Radio i morse.

Från Köpenhamn kommer samma budskap. "Det ligger en medveten handling bakom läckorna" förklarade statsminister Mette Fredriksen igår kväll.

Inte någon tillfällighet

Det är klart att det som hänt öster om Bornholm inte är någon tillfällighet. Tre läckor på två olika gasledningar inträffar inte samtidigt och av sig själva. Särskilt inte när seismografer som annars fångar upp jordbävningar registrerat explosioner i samma områden på havsbotten.

Ingen borde egentligen vara förvånad. Den dåvarande miljöministern Andreas Carlgren vred 2009 på gaskranen för svensk räkning. Redan då konstaterade bland annat den här sidan att problemet knappast var musslorna, utan säkerhetspolitiken.

Ryssland har inte byggt Nord Stream 1 och 2 för att sälja gas. Man byggde ledningarna för att ha ett riktigt skamgrepp på Västeuropa. Att energiexporten dessutom dragit in stora pengar är förstås en bonus. Om inte Putin hade lett en regim av tjyvar skulle inkomsterna säkert ha räckt för att göra den ryska armén så slagkraftig som man trodde att den skulle vara i februari.

Måste vara försiktiga

Andersson, Hultqvist och Fredriksen är alla försiktiga med att peka ut någon skyldig. Det måste de vara. Vi kan däremot, precis som folkrättsprofessorn Mark Klamberg, konstatera att allt pekar mot Ryssland.

Varför skulle Putin spränga sina egna gasledningar? Kanske för att skicka fram "reparatörer". Självklart med väpnad eskort. Men framför allt har gasläckan redan orsakat osäkerhet och oro.

Nord Stream 2 har ändå inte tagits i bruk på grund av kriget i Ukraina. I Nord Stream 1 står gasen stilla. Ryssarna skyller på tekniska problem och sanktioner. Alla tolkar det som en påtryckning.

Nu vrider ryssarna upp trycket ett par varv till.

Priserna rusar

Effekten syntes genast på gaspriserna i Europa som rusat under dagen.
Putins energikrig slår mot Europa, särskilt på kort sikt. Det kommer att vara kallt på många håll i vinter. Samtidigt innebär det en variant av den brända jordens taktik, en gammal rysk specialitet.

När ryssarna stryper gasflödet till länder som Tyskland och Italien tvingar man samtidigt regeringarna i Berlin och Rom att bygga upp infrastruktur för annan energi. Och oavsett om det är vindkraftsparker, solceller eller terminaler för att ta emot flytande naturgas betyder det att marknaden för rysk gas försvinner.

Energin är ett vapen som bara kan användas en gång. Om det visar sig att orden om att sabotera gasledningarna utanför Bornholm kommer från Moskva avslöjar det hur desperat Vladimir Putin faktiskt är.