Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Bank-Borg, en  usel feminist

Pengar och kön

Männens bäste vän Bankerna, storbolagen – och männen – vinner på regeringen och Anders Borgs styre. Han kallar sig själv feminist, men driver en politik som vidgar löneklyftorna mellan män och kvinnor.

1 331 miljoner kronor till hygienkoncernen SCA, 1 225 miljoner till Telia Sonera och 415 miljoner till basmetallföretaget Boliden.

Där har vi effekten av Anders Borgs sänkta bolagsskatt.

Vd:arna är stora vinnare

De stora svenska börsbolagen har när de presenterar sina bokslut ökat vinsterna med totalt

11 miljarder. Gladast kan de fyra storbankerna vara, de plockar hem över 4 000 extramiljoner tack vare skattesänkningen.

Om detta berättade Dagens Industri i dagarna i en granskning av bolagsskattesänkningen – den största utgiftsposten

i regeringens senaste budget.

Anders Borg är bankernas och storbolagens bästa vän. ­Finansministern är dessutom männens bäste vän, trots att han säger sig vara feminist. Vd:arna för SCA, Telia Sonera och Boliden heter Jan, Per-Arne och Lennart. De kan med rätta ­kalla sig samtidens stora vinnare.

Regeringen och Anders Borgs politik har gynnat rika män på bekostnad av fattiga kvinnor. Sedan regeringsskiftet 2006 har skillnaden i års­inkomst mellan män och ­kvinnor ökat med över 17 000 ­kronor, visar siffror från riks­dagens utredningstjänst.

Vidgar löneklyftorna

De nedskärningar som har gjorts i socialförsäkringarna och arbetslöshetsförsäkringen har drabbat kvinnorna särskilt hårt – eftersom de oftare nyttjar systemen. Kvinnor är oftare än män sjukskrivna, de är hemma med sjuka barn dubbelt så ofta och tar ut nästan 75 procent av föräldrapenningen.

Nedskärningarna i trygghetssystemen har genomförts för att bekosta skattesänkningar för folk som har välbetalda jobb. Och eftersom kvinnor har lägre inkomster och oftare jobbar ofrivillig deltid har de direkt missgynnats. Femininsten ­Anders Borg driver en politik som vidgar löneklyftorna mellan män och kvinnor, alltså.

Vården har enormt behov

Det går nästan dagligen att ­läsa om sjukhus i kris och en äldrevård som inte fungerar. 100 000 personer – i huvudsak kvinnor – har gått ner i arbetstid för att ta hand om sin gamla mamma eller pappa när vårdplatser har försvunnit. Statistiska centralbyrån rapporterar att det inom 20 år kommer att saknas 130 000 utbildade människor inom vården.

Här skulle det behövas politiska satsningar och pengar. Men Anders Borg har i stället valt att hjälpa storbolagen med att höja sina vinster.

Följ ämnen i artikeln