Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Kaliforniens eldhav visar på brådskan

Storbränder del i klimatkris

Nio av de tio största skogsbränderna i Kalifornien har inträffat på 2000-talet. Bild från skogsbrand i området 2018.

På söndagen utlyste Kaliforniens guvernör Gavin Newsom nödläge i hela delstaten. 180000 personer har uppmanats att lämna sina hem. Det är den största evakueringen i mannaminne, uppger sheriffkontoret i Sonoma-distriktet i sociala medier. Utrymningen omfattar även sjukhus. Vindar i orkanstyrka i kombination med knastertorra marker ger skogsbranden maximal skjuts, rapporterar Los Angeles Times. Elden rusar fram med en hastighet av 110 kilometer i timmen. Fler än 3400 brandmän samordnar i kampen mot flammorna, men bara 10 procent av elden har bekämpats.
Att det brinner i Kalifornien vid den här perioden är inget ovanligt, men det är kraften och omfattningen som förskräcker. Nio av de tio största skogsbränderna i Kalifornien har inträffat på 2000-talet, och det är ingen slump.

Det är skälet till att klimataktivisten Greta Thunberg inför FN talar om makthavarnas svek. Det är anledningen till att ungdomar världen över demonstrerar med budskap om internationell klimaträttvisa och en hotad framtid. Den går, bildligt talat, upp i rök. År 2100 beräknas landytan som eldhärjas ha ökat med 77 procent.

Miljoner dollar till lobbying

Oljemagnaterna som berikat sig på en så för planeten livsfarlig industri kommer då sedan länge vara döda och begravda. Men deras arvtagare kommer att leva med facit. Just nu marknadsför BP en tjänst för att räkna ut ett varje människas individuella klimatansvar. Sant är att den rika världen står för den största delen av utsläppen, men i BP:s klimatkalkylator nämns inget om att det fortfarande läcker mellan 1 438 till 17 034 liter olja per dag i mexikanska golfen, från olyckan vid BP:s oljeplattform Deepwater Horizon.

Internt har ExxonMobil sedan 1980-talet varit väl medvetna om sin vinstmodells påverkan på klimatet, vilket kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez förtjänstfullt illustrerade i onsdags vid en utfrågning med Exxons forskare. Oljebolagens lösning har varit att pumpa in miljoner och åter miljoner dollar i vilseledande information, och i lobbying för att direkt motverka effektiv klimatpolitik. De politiker som låtit sig köpas är en del av det massiva sveket mot kommande generationer.

Akut vattenbrist – och översvämningar

Vi är uppe på 1,5 grads uppvärmning. Vi ser svår torka i östra Afrika, akut vattenbrist i bland annat Indien, temperaturrekord i Europa, allt mer kraftfulla stormar i Indiska Oceanen, enorma översvämningar i södra Asien. Oljebolagen har vetat betydligt längre än allmänheten vart vi är på väg.
Men nu börjar kunskapen bli allmän. Och vi vet att världen – på grund av ojämlik fördelning – är väldigt olika rustad för att möta klimatkrisen.

Hur fasansfull eldstormen i Kalifornien än är, så har delstaten och landet större ekonomiska resurser än de flesta för att både kunna förbereda och återhämta sig. Andra kan bara välja att fly.
Så när unga ropar på klimaträttvisa är det dags att makthavarna börjar lyssna.