Sex timmar är värt ett försök

Äldreomsorgen kommer att vara en av arbetsplatserna där sex timmars arbetsdag ska testas.

Det är dags att göra något åt ohälsan och sjukskrivningarna inom offentlig sektor. Det menar de rödgröna partierna i Göteborg som nu vill testa att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för kommunens anställda.

Om ett år ska arbetstidsförkortningen utvärderas av forskare för att se om det har lett till bättre hälsa och fler jobb.

Testas i äldreomsorgen

Äldreomsorgen kommer att vara en av arbetsplatserna där modellen ska testas. Och det är inte så konstigt med tanke på hur arbetsvillkoren ofta ser ut för människorna som jobbar där.

I en rapport som Kommunal nyligen släppte visar att deras medlemmar känner sig ofta jäktade och psykiskt pressade på jobbet. En av fyra upplever att de är för få anställda för att hinna utföra ett bra jobb.

Det här har i sin tur lett till att så många som en femtedel av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen uppger att de vill sluta om tre år. 

Personalflykten från äldreomsorgen innebär ett allvarligt problem i framtiden. År 2030 kommer det enligt SCB och Socialstyrelsen att saknas 170 000 personer med omvårdnadsutbildning.

Sex timmar på verkstad

Arbetet inom äldreomsorgen är slitsamt, det är inte ovanligt med förslitningsskador. Yrkesgruppen har bland de lägsta lönerna på arbetsmarknaden och möjligheten till heltid är begränsad.

Allt det här känner ungdomarna mycket väl till.

Kanske är det därför som alltför få väljer omvårdnadsprogrammet på gymnasiet. Ansökningar till omvårdnadsprogrammet har nämligen legat ganska still sedan 1990-talet.

Är då sex timmar rätt väg?

Det finns arbetsplatser som har testat att korta ner arbetstiden. För 14 år sedan införde Toyota Center i Mölndal sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Redan efter ett år kunde VD:n på företaget konstatera goda resultat med den nya modellen.

Ökade vinster

Försäljningen ökade med 40 procent och vinsterna med 23. Företaget kunde även se en hel del andra vinster i form av en mer välmående personal.

– Vi hoppas att personalen kan jobba längre i yrket och att de håller längre – tunga lyft och sådant sliter ju på kroppen sa Martin Banck, servicemarknadschef på Toyota, till tidningen GT.

Offentlig sektor och inte minst äldreomsorgen behöver bli en attraktivare arbetsplats. Arbetstidförkortning löser inte alla frågor i kampen för att behålla personalen men kanske en del.

Motståndare till förslaget bör åtminstone inte avfärda det innan det har testats och utvärderats ordentligt.

Följ ämnen i artikeln