Lönerna är inte för höga

INVESTERING Det är inte för höga löner som är problemet när direktörer och ekonomer vill sänka lägstalönerna med flyktingvågen i åtanke. Mottagandet har ett pris men om människor får jobb blir det en investering.

21 november 2015. Arbetsmarknaden

En professor tycker att löneskillnaderna måste öka efter flyktingvågen. En annan professor tror att höga ingångslöner är ett hinder på vägen in till ­arbetsmarknaden, och från Svenskt Näringsliv larmas det vilt om behovet av lägre löner för enkla jobb.

Allt är kort sagt som det ­brukar, utom att ekonomerna och direktörerna har fått ett nytt argument. Nu är det flyktingvågen som tvingar fram sänkningar av lägsta lönerna.

Ändå tyder mycket lite på att receptet hjälper. En rapport om de tyska minijobben – ett slags låglönejobb – som den center­anknutna tankesmedjan Fores presenterade häromdagen ­konstaterar till exempel torrt att effekten ”varit liten”.

Många minijobb skulle ha skapats utan specialregler. Med högre lön.

Här hemma har staten satsat pengar på nystartsjobb, instegsjobb och sänkta arbetsgivar­avgifter för unga. Inget har ­blivit någon mirakelmedicin.

Påverkar ekonomin

Just nu kommer det 10 000 flyktingar i veckan till Sverige. Migrationsverket kämpar för att hitta tak över huvudet till de ­nyanlända, människor tvingas sova utomhus och kommunerna sliter med mot­tagandet.

Det är klart att så många människor också påverkar ekonomin och arbetsmarknaden. De flesta flyktingar tvingas ­vänta ett år eller två på en förläggning. Först därefter startar processen att lära sig svenska, få sin yrkeskunskap validerad och – inte minst – hitta ett ­boende på allvar.

Två ekonomer från Svenskt näringsliv varnade härom­dagen för att flyktingarna hotade bruttonationalprodukten. Att mottagandet har ett pris ­begriper alla. Men om männi­skor så småningom får bidra med sitt arbete och sina yrkeskunskaper blir mottagandet rent krasst också en investering.

Men då måste svenskundervisningen bli bättre och börja ­tidigare. Att människor tvingats sitta på asylboenden utan att få lära sig svenska är ett otroligt slöseri. Systemen för att godkänna och komplettera yrkeskunskaper behöver bli effektivare och diskrimineringen på arbetsmarknaden måste minskas.

Måste kunna flytta

Dessutom behöver männi­skor kunna flytta dit jobben finns, och det kräver en bostadspolitik med helt nya ambitioner.

Däremot säger inget att vi skulle behöva större löneskillnader, mindre anställningstrygghet ­eller sämre arbetsmiljö.

Utom direktörerna på Svenskt Näringsliv, men det är vi å andra sidan vana vid.

Följ ämnen i artikeln