Snart har tåget gått för centerpartisterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Schlagern ”Tusen och en natt” dånade ur högtalarna när de borgerliga partierna inledde sitt konvent.

Tusen och en natt.

Det är inte en hel mandatperiod utan knappt tre år. Låtvalet säger något om alliansens strategi. De borgerliga är hyfsat överens om den första tiden efter ett maktskifte. En rad lagförslag ska läggas fram de första hundra dagarna. Samtidigt tillsätts utredningar för större förändringar.

”Viktigast för väljarna är vad som ska ske 2007 och 2008”, förklarade moderaternas Mikael Odenberg på konventets ekonomiska seminarium. De hetaste frågorna hamnar mot slutet av de fyra åren.

Då kommer ”den tredje vågen av genomgripande förändringar”, som centerns Åsa Torstensson uttryckte det. Då är det dags på allvar för ”värderingsskiftet”.

Vad ska denna tredje våg innehålla? Det får inte väljarna veta. Hur blir det till exempel med ambitionen att sänka skatterna kraftigt?

Kanske är det en klok kommunikationsstrategi från alliansens sida att tala tyst om de ”genomgripande förändringarna”. Det som förvånar mer är centerns taktik. Konventet skulle bli de partiaktivas chans att påverka. Centern hade 75 tunga politiker i Norra Latin, lika många som moderaterna. De borde ha lyssnat till en annan av pauslåtarna, ”The winner takes it all”.

Om alliansen tar över Rosenbad kommer moderaterna att dominera, ännu mer än 1991–1994. Det som inte skrivs in i höstens valmanifest kommer småpartierna aldrig att få igenom i en borgerlig regering. Fredrik Reinfeldt hade allt att vinna på slätstrukna diskussioner under konventet, centern allt att förlora.

Mycket är kvar att formulera. Miljö, integration och jämställdhet ligger utanför det gemensamma arbetet, liksom EMU och Nato. Dessutom saknas pengar till många av förslagen från de sex arbetsgrupperna.

Ändå valde centerpartisterna en låg profil. På torsdagens ekonomiska seminarium kom försiktiga frågor om skatteutjämningen, men moderaterna är fortfarande fria att driva de rika kommunernas intressen efter en valseger.

I går undrade centerns Staffan Danielsson diplomatiskt om det inte vore bra att ta upp miljödriven tillväxt. Han fick bakläxa av sin partikamrat Åsa Torstensson. ”Vi ska inte peka ut exakt var de nya jobben kommer”, förklarade hon.

Däremot hoppas Åsa Torstensson att få riva upp de miljölagar som centerpartiet en gång ville skärpa. Det väckte inga reaktioner. Centerns ledning har vandrat så långt högerut att skillnaderna mot moderaterna inte längre är så stora. Frågan är om partimedlemmarna hunnit med.

De missade sin chans på konventet, och stämman i sommar är inställd. Arbetsgruppernas rapporter har inte klubbats i några partistyrelser.

På vägen från tillväxtseminariet småpratade Åsa Torstensson med Hans Jeppson, moderaternas ombud i den ”äntringsstyrka” som ska förbereda maktövertagandet. När medlemsdemokratin är upphävd är det snarare i sådana samtal som det borgerliga alternativet formuleras.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln