Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kan Sverige jaga ryska mördare?

Följ ämnen
Ryssland
Bild av Sergej Magnitskij. Han avled efter en misshandel i Butyrkafängelset i Ryssland 2009

Det är nu snart tio år sedan juristen Sergej Magnitskij dog i det ryska Butyrkafängelset efter att ha blivit misshandlad och förmodligen torterad. Hans brott var att han anmälde en större korruptionshärva till myndigheterna.

Men det blev ingen utredning, i stället fängslades Magnitskij och dog bara 37 år gammal.

- De mördade honom avsiktligt, det vet vi nu, säger Bill Browder, 53, en brittisk affärsman som vigt sitt liv åt att ge rättvisa åt Magnitskij som var hans advokat och vän.

I går var Browder inbjuden till en hearing i Sveriges riksdag om sitt förslag om en så kallad "Magnitskijlag”.

Tanken med lagen är att länder som USA - eller Sverige - ska kunna införa riktade sanktioner mot personer som kränker mänskliga rättigheter i exempelvis Ryssland. Det kan handla om att frysa förmögenheter som gömts i väst eller att neka visum.

Har blivit storpolitik

Jag träffar Bill Browder i lobbyn på ett hotell i Stockholm, en intensiv man med skarp blick och lite gråsprängt hår. Han påminner mer om rektorn för en grundskola än någon som befinner sig i frontlinjen i konflikten mellan Ryssland och västvärlden.

Men där står han. För Magnitskijlagen har blivit storpolitik och den amerikanska versionen var sannolikt en av orsakerna bakom de ryska ansträngningarna att påverka valrörelsen där.

Att Browder har blivit ett irritationsmoment för Kreml visas bland annat av att rysk statskontrollerad TV för några dagar sedan anklagade honom för att vara inblandad i mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

- Det verkar vara den lag Putin hatar mest av allt. Hans regim mördar i öst men har sina pengar i väst, säger Bill Browder.

Denna svaghet är själva poängen med Magnitskijlagen. Den ryska eliten vill äga fastigheter i London, tvätta pengar i Stockholm och låta sina barn gå på privatskolor i väst. Oligarker och korrupta tjänstemän vet bättre än andra hur godtyckligt det ryska rättsystemet är. Den dag de hamnar i onåd eller Vladimir Putin avgår behöver de en väg ut och att gömma pengar i väst är deras pensionsförsäkring.

Finns i sju länder

Det finns i dag Magnitskijlagar i sju länder, däribland USA och de baltiska staterna. Storbritannien hade tidigare en urvattnad version men skärper den som en del av sanktionerna premiärminister Theresa May införde efter Salisbury.

Bill Browder var tidigare verksam som finansman i Ryssland och en av de största utländska investerarna genom fonden Hermitage Capital Management. Som alla andra spelade han efter de regler regimen satte upp på gott och ont. Men det skar sig och efter en resa till London i november 2005 blev han vägrad inresa i landet.

Sergej Magnitskij arbetade på den byrå som representerade Hermitage och när han dog efter misshandeln i fängelset tog Browder det väldigt personligt. Sedan dess har han envetet rest från land till land och argumenterat för Magnitskijlagen.

Efter mordförsöket i Salisbury har frågan blivit brännhet. Om Ryssland kan använda militär giftgas i Västeuropa, finns då några gränser för vad Putin är beredd att göra?

Bill Browder tror det beror på om Salisbury får kännbara konsekvenser eller inte, hittills är reaktionen för svag.

En svensk Magnitskijlag?

Men Browder tror att just Magnitskijlagen kan göra skillnad när det gäller övergrepp eftersom den riktar sig mot gärningsmännens privata förmögenheter och deras frihet att resa och verka i väst.

Det är en rimlig analys och tanken att brott mot mänskliga rättigheter ska straffas oavsett var de begås ligger i linje med hur den internationella rätten sedan flera år har utvecklats. Även Sverige bör utreda möjligheten att införa en egen Magnitskijlag.

- Utan någon existerande rättvisa i Ryssland är detta den enda rättvisa som är möjlig, säger Bill Browder.