Svensk kulturhistoria är äntligen återupprättad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag inleds rättegången mot Lars-Eric Petersson för hans del i bonussvindeln mot Skandia. Rättssalen blir en catwalk där den svenska spekulationsekonomins fallna hjältar passerar i sina försök att lägga skulden på varandra.

Regeringen och samarbetspartierna har till sist enats om nya regler för ersättningen till företagens toppchefer. I fortsättningen ska inte bonusar kunna delas ut i slutna styrelserum. Förmånerna måste redovisas på bolagsstämman.

Folkpartiets Karin Pilsäter är dock inte imponerad. ”Ett klåfingrigt slag i luften”, säger hon, vad det nu ska betyda.

Också på Svenskt Näringsliv talas det om klåfingrighet. Chefsjuristen Jan Persson varnar för att bolagsstämmorna kommer att gräva ner sig i detaljer.

Hade Skandias aktieägare haft tillgång till fler detaljer skulle bolaget kanske fortfarande varit självständigt.

Bahco lägger ner produktionen i sin fabrik i Enköping. Tillverkningen av den klassiska skiftnycken, en av de viktigaste symbolerna för svensk uppfinningsrikedom och produktionskunnande, ska i fortsättningen ske utomlands. Sedan patentet 1891 har J P Johanssons uppfinning tillverkats i mer än 100 miljoner exemplar.

I framtiden ska produktionen ske i koncernens fabriker i Baskien.

I Enköping förlorar 275 anställda sina jobb. Kvar blir servicefunktioner som inköp och försäljning.

– Det är priset vi får betala för den globala värld vi lever i, säger Bahcos vd Bertil Engman till TT.

Kanske är det inte så konstigt om breda befolkningslager ibland uppfattar globaliseringen som ett hot snarare än ett löfte.

I går röstade EU-parlamentet om det omdebattera

de förslaget till tjänstedirektiv, alltså de regler som ska göra det lättare för företag att sälja sina tjänster i andra länder.

Ska rätten till fri handel väga tyngre än demokratiska beslut, fattade för att skydda löntagare, konsumenter eller miljöintressen? Marknad eller demokrati, så har huvudlinjerna sett ut. Nu röstade parlamentet för en kompromiss. Fri handel, men inte till vilket pris som helst.

Uppgörelsen tycks särskilt plågsam för svenska liberaler som gärna vill sätta likhetstecken mellan marknaden och demokrati. Som om rätten att tjäna pengar ofrånkomligen också betyder frihet.

Så enkelt är det knappast. Det har protesterna från löntagare i hela Europa avslöjat.

Nu går beslutsprocessen vidare i EU.

Närmast är det näringsministrarna, till exempel Thomas Östros, som måste stå upp för demokratin.

Min barndoms vintrar präglades av snöstjärnan och friluftsdagar i elljusspåret. Det var swix röd och bakhalt. Klassen samlade kilometer i skidspåret. En klassresa till badhuset i Filipstad stod på spel.

I grannbyn växte Torgny Mogren upp.

Sedan kom Ingemar Stenmark.

Tv-sända andraåk, kommunala snökanonsprojekt och skidresor på friluftsdagarna. Ingen åkte skidor om det inte fanns en lift och en toppstuga i närheten.

Ändå är det fortfarande Tärnaby som representerar de svenska färgerna bäst i de alpina pisterna.

Det är inte konstigt att det gått 18 år sedan det svenska stafettlaget, Mogren körde slutsträckan, och Gunde Svan tog Sveriges senaste OS-guld i längdskidåkning.

Anna Dahlberg, Lina Andersson, Björn Lind och Thobias Fredriksson är värda ett extra grattis. Ni har återupprättat en del av det svenska kulturarvet.

Ur spår, norrmän.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln