Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Orättvisorna bor i bostadspolitiken

Södertäljestadsdelen Ronna byggdes som en del i miljonprogrammet.

Snart har ett halvt sekel gått sedan en av de djärvaste bostadspolitiska insatserna i vårt land påbörjades. Mellan 1965 och 1975 byggdes en miljon bostäder i Sverige. Vi brukar kalla det "miljonprogrammet" och målet var att bygga bort bostadsbristen och samtidigt förbättra boendestandarden.

I dag bor en fjärdedel av svenskarna i en bostad som byggdes inom ramen för miljonprogrammet.

Men åren har som sagt gått. Runt 650 000 lägenheter behöver omedelbart renoveras. Det handlar om rötskadade tak, armering som rostat, asbest i fasaderna och föråldrade avloppssystem.

Renoveringen av miljonprogrammet kommer att kosta pengar - enligt Boverkets beräkningar rör det sig om upp emot 300 miljarder under den kommande tioårsperioden.

Det blir hyresgästerna som får betala. Enligt en enkät som Sveriges Radio gjort så kommer de framtida renoveringarna i nio fall av tio finansieras med högre hyror.

I området Pennygången i västra Göteborg har fastighetsbolaget Stena Fastigheter flaggat för att hyrorna kommer öka med 60 procent.  I Vallby i Västerås där över 700 lägenheter ska renoveras höjs hyrorna med 25 procent. I Uppsalastadsdelen Gränby vill hyresvärden Rikshem höja hyrorna med 43 procent.

Nu ber många bostadsbolag om regeringens hjälp. Till Sveriges Radio säger Olle Rigborn, ordförande för Borlänges kommunala bostadsbolag Tunabygge, att man vill ha bidrag eller förmånliga lån för att rusta upp miljonprogrammet:

– Vår ambition är att alla som bor där i dag ska ha råd att bo kvar. Det är därför jag vädjar till staten - ni måste hjälpa oss att klara detta.

Men regeringen är kallsinnig. När bostadsminister Stefan Attefall (KD) får frågor om miljonprogrammet återkommer han ständigt till att man faktiskt höjt bostadsbidraget och så är det med det.

Jaha? Ett stödja ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt som skapar arbetstillfällen, minskar klimatbelastningen och kommer förbättra levnads- och boendemiljön för hundratusentals människor är inte så intressant, tydligen.

Samtidigt betalade staten ut 14,6 miljarder i bidrag till renovering av privatbostäder i fjol genom det så kallade rot-avdraget. Och den rikaste åttondelen av befolkningen får mer i bidrag till att bygga om hemma än vad de med lägst inkomster får i bostadsbidrag.

Bostadsbolag och bostadsrättsföreningar får inte heller göra avdrag för att renovera. I praktiken får hyresgästerna betala hela räkningen. Bygga om köket i bostadsrätten eller göra tillbyggnader på sitt villagarage går bra, men att systematiskt byta stammarna det går inte.

Stefan Attefall borde boka ett möte med sin chef Anders Borg och diskutera om det inte är dags att se över om inte rot-systemets pengar bör riktas dit där de verkligen behövs - till de 650 000 lägenheter som behöver renoveras.

Följ ämnen i artikeln